OVOME SE TURCI NISU NADALI! Tražili su od Amerike sistem PATRIOT, a Vašington je rešio da im pošalje nešto sasvim drugo!
Ilustracija, Foto: AP / Ugur Can DHA

pomoć

OVOME SE TURCI NISU NADALI! Tražili su od Amerike sistem PATRIOT, a Vašington je rešio da im pošalje nešto sasvim drugo!

Planeta -

Sjedinjene Američke Države su voljne da svom savezniku u NATO, Turskoj pošalju municiju, a s njom i humanitarnu pomoć za severoistočnu Siriju, gde se produbljava sukob sa Rusijom, izjavio je danas specijalni američki izaslanik za taj region Džejms Džefri.

On je, govoreći u pograničnoj turskoj provinciji Hataj istakao da će SAD obezbediti da oprema koju ta zemlja proizvodi bude spremna za tursku vojsku.

Američki ambasador u turskoj Dejvid Saterfild je rekao da Vašington razmatra zahtev turske za oružje za protivvazdušnu odbranu, prenosi Rojters.

"Spremni smo da pošaljemo, kao što je predsednik Tramp pomenuo, na primer municiju", rekao je Džefri, dodajući da su turski partneri istakli i potrebu za humanitarnom pomoći.

"Turksa je NATO saveznik. Imamo veoma, veoma veliki strani program prodaje vojne opreme, a veći deo turske vojske korisit našu opremu. Kao parter u NATO delimo obaveštajne informacije i obezbedićemo im da dobiju sve što im je tamo potrebno", naveo je Džefri.

Ankara je ranije zatražila američki odbrambeni sistem zemlja-vazduh Patriot.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track