ORBAN NA SASTANKU VIŠEGRADSKE ČETVORKE: Zaustavićemo migrante na srpsko-mađarskoj granici!
Foto: EPA / Martin Divisek, AP / Panagiotis Balaskas

migrantska kriza

ORBAN NA SASTANKU VIŠEGRADSKE ČETVORKE: Zaustavićemo migrante na srpsko-mađarskoj granici!

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je danas da će ta zemlja, ukoliko izbeglice ne budu zaustavljene ranije, postaviti barijere i zaustaviti ih na srpsko-mađarskoj granici.

Orban je na samitu Višegradske grupe u Pragu upozorio da treba biti obazriv, jer 130.000 izbeglica severno od grčkih granica čeka da uđe u Evropu, iako su za sada grčke vlasti uspešne u sprečavanju ilegalnih prelazaka.

Izbeglice su krenule ka Evropi nakon što je Turska prošle nedelje odlučila da im dozvoli prelazak u zemlje EU.

"Ti ljudi moraju biti zaustavljeni i na drugim granicama, posle Grčke", rekao je Orban, u kontekstu pomoći koja je ponuđena Makedoniji i Srbiji, prenela je MTI.

Orban je rekao i da je stav Mađarske o ilegalnoj migraciji opšteprihvaćen u Evropi. Podsetivši na izgradnju zaštitne ograde duž mađarske granice 2015. godine, Orban je rekao da je Mađarska utrla put u borbi protiv izbeglica iz islamskih zemalja i da je danas jasno da je to bilo uspešno.

foto: EPA / Martin Divisek

"Vremena kada su Mađari bili izloženi uvredama zbog toga što štite svoje granice, promenila su se. Mi radimo svoj posao i verujemo da naši rezultati govore sami za sebe", ocenio je Orban i dodao da je savetovao svim zemljama da primene mađarski model iz 2015. godine.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Martin Divisek, AP / Panagiotis Balaskas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track