MILIJARDER PUKAO NA PUTU DO BELE KUĆE: Blumberg odustao od trke za nominaciju Demokrata! (VIDEO)
Foto: AP

pametno

MILIJARDER PUKAO NA PUTU DO BELE KUĆE: Blumberg odustao od trke za nominaciju Demokrata! (VIDEO)

Planeta -

Majkl Blumberg odustaje od demokratske predsedničke trke, označavajući kraj velike samofinansirajuće kampanje koja je odbacila konvencionalne taktike za izbore, potvrđeno je iz više izvora.

Njegova najava dolazi kao rani rezultat izbora u državama Superutoraka kada nije uspeo da postane izbor centrista.

Blumberg (78) je kasno ušao na demokratsko predsedničko polje u novembru, navodno je odlučio da se kandiduje nakon što se bivši potpredsjednik Džo Bajden odlučio na izbore. Njegova skupa, nekonvencionalna kampanja naišla je na kritike njegovih rivala i stranačkih insajdera.

Procena bivšeg gradonačelnika Njujorka i moćnika finansijskog softvera omogućila mu je 56 milijardi dolara neto vrijednosti gotovo neograničenih novčanih sredstava koje je mogao potrošiti na svoju kampanju, a on je odbio da prihvati spoljne donacije. Blumberg je plasirao 37 miliona dolara u televizijskim oglasima širom zemlje, postavljajući rekord u novcu utrošenom na televizijske oglase tokom predsedničke kampanje u jednoj sedmici. Do kraja decembra potrošio je 117,8 miliona dolara na televizijske i digitalne reklame.

Kandidati su mu se rugali zbog njegovog masovnog ličnog trošenja. Senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren optužila ga je da pokušava da kupi predsedništvo.

Blumberg je preskočio takmičenje u prva četiri takmičenja za nominaciju u Ajovi, Nju Hempširu, Južnoj Karolini i Nevadi i umesto toga usmeravao resurse po državama iz Superutorka, što je bilo skupo za njegove konkurente. Taktika je naljutila partijske zvaničnike u ranim državama, koji su tvrdili da bi kandidati trebalo da pokažu tradicionalnu snagu.

Rastuće levičarske frakcije u Demokratskoj stranci pokazale su se kao izazov za Blumberga. U nedeljama pre nego što je pokrenuo kampanju, Blumberg se izvinio zbog toga što je zastupao taktike zaustavljanja i pretresanja od strane policije dok je bio gradonačelnik Njujorka, a tim njegove kampanje izvinio se zbog svojih prošlih komentara u kojima napada žene.

Demokratske predsedničke debate otkrile su krutog kandidata nespremnog da opovrgne oštre napade na njegov dosije i navodno postupanje sa ženama.

"Niko od njih nije me optužio da radim bilo šta, osim što se možda nije svidela šala koju sam ispričao", rekao je Blumberg o navodima tokom svoje prve rasprave, što je potaknulo uzvike iz publike.

Kurir.rs/Washington Examiner Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track