ASADOVA ŠAMARČINA TURSKOJ: Čime smo to zaslužili akcije iz Ankare?
Foto: EPA

direktno

ASADOVA ŠAMARČINA TURSKOJ: Čime smo to zaslužili akcije iz Ankare?

Planeta -

Sirija nije počinila nikakve neprijateljske akcije protiv Turske, sadašnje nesuglasice između naroda dve države su nelogične, izjavio je sirijski lider Bašar el Asad.

"Kakve neprijateljske akcije - veće ili manje je Sirija izvela protiv Turske? Nikakve", rekao je Asad u intervjuu za "Rusija 24", preneo je Sputnjik.

"Postoje sirijsko-turski brakovi, porodice, zajednička životna interesovanja. Uzajamno prožimanje kultura je istorijski uslovljeno i zato je nelogično da među nama postoje bilo kakve ozbiljne nesuglasice", istakao je on.

Asad je dodao da nesuglasice koje postoje između naroda Rusije i Turske, nemaju logike.

Istovremeno, sirijski predsednik naglasio je da turski narod smatra bratskim, te da ne razume zbog čega Turci ginu u Siriji.

"Naravno, pričamo o Turcima kao o bratskom narodu. Zanima me, kakav je to problem koji imaju sa Sirijom, zbog kojeg građani Turske gube živote?", dodao je Asad.

Do zaoštravanja situacije u regionu sirijske provincije Idlib je došlo 27. februara, kada su militanti terorističke grupe "Hajat Tahrir el Šam" napali sirijske položaje u blizini naselja Behun.

Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Ruska strana je preduzela mere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i obezbedila evakuaciju poginulih i ranjenih.

Nakon toga je Turska saopštila o početku kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijske vojske.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track