SAD, BRITANIJA I ESTONIJA OPTUŽUJU RUSIJU ZA SAJBER NAPADE NA GRUZIJU: Pokušaj da poseju razdor i poremete običan život
Foto: Profimedia

pljušte optužbe

SAD, BRITANIJA I ESTONIJA OPTUŽUJU RUSIJU ZA SAJBER NAPADE NA GRUZIJU: Pokušaj da poseju razdor i poremete običan život

Planeta -

SAD, Velika Britanija i Estonija optužile su rusku vojnu obaveštajnu službu da je izvršila sajber napade na Vladu Gruzije i sajtove medija u toj zemlji u pokušaju da "poseje razdor i poremeti život običnih Gruzijaca".

Ovo pitanje tri države pokrenule su u Savetu bezbednosti UN nakon što je ambasador Gruzije obavestio to telo u februaru ove godine o napadu širokih razmera koji se dogodio oktobra prošle godine.

Ambasador Estonije Sven Jurgenson pročitao je potom saopštenje, dok su pored njega bile ambasadorka Velike Britanije Karen Pirs i vršilac dužnosti ambasadorke SAD Čerit Norman Šale, navodeći da su sajber napadi "deo dugotrajne ruske kampanje neprijateljskih i destabilizirajućih aktivnosti protiv Gruzije i deo šireg obrasca zloćudnih aktivnosti", prenosi AP.

SAD, Velika Britanija i Estonija ocenile su da ti napadi pokazuju "kontinuirani obrazac bezobzirnih... sajber-operacija protiv određenog broja zemalja", koje izvodi ruska vojna obaveštajna služba GRU.

Oni su ocenili da su ove akcije u suprotnosti sa tvrdnjama Rusije da se odgovorno ponaša u sajber-prostoru, navodeći da je "neodgovornost u sajber-prostoru štetna po sve nas".

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije tvrdi da je sajber-napad 28. oktobra "bio usmeren na nacionalnu bezbednost Gruzije s namerom da nanese štetu građanima Gruzije i strukturama Vlade narušavanjem i paralisanjem funkcionalnosti raznih organizacija i izazivanjem anksioznosti u široj javnosti".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je te optužbe kao "neosnovane i politički motivisane ", ističući da nema dokaza o umešanosti Moskve.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track