PREŽIVELI AVGANISTAN, MIRAN ŽIVOT IH UBIO: Britanski veterani masovno dižu ruku na sebe! (VIDEO)
Foto: EPA

TUGA

PREŽIVELI AVGANISTAN, MIRAN ŽIVOT IH UBIO: Britanski veterani masovno dižu ruku na sebe! (VIDEO)

Planeta -

Britanski časopis Tajms piše da je 14 britanskih ratnih veterana, od kojih je većina učestvovala u ratu u Avganistanu, u poslednja dva meseca izvršila samoubistvo.

List javlja da su stope samoubistava porasle među britanskim veteranima koji su učestvovali u najkrvavijim borbama u Avganistanu.

Veliki broj vojnika koji su počinili samoubistvo uključen je u operaciju "Herik" (kodnog naziva britanska vojna operacija u Avganistanu) između 2002. i 2014. godine.

Džoni Merser, britanski ministar za boračka pitanja, izrazio je zabrinutost u intervjuu magazinu zbog visoke stope samoubistava među vojnicima koji su učestvovali u bitkama u Avganistanu.

Mercer je dodao da će nedavni talas samoubistava ubrzati implementaciju programa veterana za lečenje i podršku, koji bi trebalo da počne u aprilu.

Spomenuo je i samoubistva više od 120 vojnika tokom 2018. i 2019. godine, ne navodeći više detalja.

Samoubistva se dešavaju i u američkoj vojsci, tako da je Njujork tajms u jednom od svojih uvodnika prošle godine otkrio da je broj samoubistava u američkoj vojsci premašio broj vojnika ubijenih u ratovima.

Kerol Đakomo, član uredništva tog lista, kaže da je više od 45.000 veterana ili američke vojske počinilo samoubistvo u proteklih šest godina, oko 20 samoubistava dnevno, ili više od ukupnog broja američkih vojnika ubijenih u borbama u Avganistanu i Iraku.

Kurir.rs/Al Džazira Foto:EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track