Najnovije vesti

OVE ZEMLJE SU SE ODBRANILE OD KORONE: Afrika, Rusija i države u okruženju, Venecuela, Urugvaj, Nikaragva i Gvatemala...
Foto: Profimedia

zaraza

OVE ZEMLJE SU SE ODBRANILE OD KORONE: Afrika, Rusija i države u okruženju, Venecuela, Urugvaj, Nikaragva i Gvatemala...

Planeta
23:21h

Korona virus se agresivno proširio u skoro svaki deo sveta zarazivši više od 130.000 ljudi, ali su neke zemlje uspele da se odbrane od ove infekcije.

Ako pogledate kartu sveta na kojoj su označene zemlje u kojima su potvrđeni slučajevi korona virusa, primetićete da se afrički kontinent u najvećoj meri uspeo da odbrani.

Kako kažu stručnjaci, Afrikanci za ovakvu situaciju mogu zahvaliti visokoj temperaturi vazduha, navodi se u tekstu na portalu Klix.ba.

Iako je virus stigao čak do Južne Afrike, i iako se slika menja iz sata u sat, većina drugih zemalja na ovom kontinentu nije potvrdila slučajeve korone. Među njima su Libija, Niger, Čad, Mauritanija, Angola, Namibija, Tanzanija, Kenija, Etiopija, Mali, Madagaskar...

Na susednom Arapskom poluostrvu Jemen je jedina država u koju virus nije stigao. Korone nema ni u Siriji.

Mada je virus zahvatio i Rusiju i skoro sve države u okruženju, zanimljivo je kako su se sve zemlje Srednje Azije upešno odbranile. Ni jedan slučaj zarazne bolesti nije zabeležen u Kazahstanu, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu i Kirgistanu.

Dok u Južnoj Koreji raste broj zaraženih, iz susedne Severne Koreje, najzatvorenije zemlje na svetu, tvrde da nisu registrovali ni jedan jedini slučaj zaraze virusom Covid-19. Iako neki analitičari sumnjaju u tačnost ove informacije, Svetska zdravstvena organizacija nema podatke o zaraženima u ovoj zemlji.

Kada je reč o zemljama zapadne hemisfere, malo je zemalja u koje virus nije stigao. Među njima su Venecuela, Urugvaj, Nikaragva i Gvatemala. Na samom zapadu severa, pored zahvaćenog kompletnog prostora Kanade, korona jedino nije stigla na Aljasku.

Takođe, nema zaraženih ni na najvećem ostrvu na svetu, Grenlandu.

U našem okruženju još jedino Crna Gora nije prijavila slučajeve inficiranih korona virusom, podseća Klix.ba.

Do sada je od novog virusa preminula 4.968 osoba, a od ukupnog broja obolelih skoro 69 hiljada pacijenata se oporavilo.

Kurir.rs/Tanjug Foto:   

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...