ISRPAVKA NE, 70.000 američkih vojnika NIJE SE ISKRCALO u Hamburgu
Foto: Printscreen

aerodrom erding

ISRPAVKA NE, 70.000 američkih vojnika NIJE SE ISKRCALO u Hamburgu

Planeta -

Kurir je 21.3.2020 preneo lažnu vest da je 70.000 američkih vojnika stiglo u Nemačku, na aerodrom u Hamburgu. Vest je u svim medijima bila propraćena informacijama da su Nemci iskazivali zabrinutost zbog ove situacije i da su se našli u čudu.

Uz vest je dodat i video koji su srpski novinari preuzeli sa Tviter naloga @BabaTRAVICA. Ipak, analizom video klipa FN Tragač došao je do dokaza da je u pitanju snimak star oko mesec dana. Poređenjem broja leta vidljivog u jednom frejmu klipa sa bazom avionskih letova, dokazano je da je avion kompanije Atlas Air, zvaničnog prevoznika američke vojske, na letu broj 5Y8720 poslednji i jedini put u proteklih 90 dana u Hamburg sleteo u ranim jutarnjim časovima 20. februara, što se i poklapa sa satnicom vidljivim u klipu.

Takođe, daljom pretragom, utvrđeno je da se avion istih registarskih oznaka, ali na različitom letu, pojavljuje u klipu na Jutjub kanalu „Ruptly”, u kom je pokriveno sletanje američkih vojnika u Hamburg. U tom videu, nepotpisani predstavnik američke vojske rekao je da su se iz tog aviona iskrcala 234 vojnika. S tim podatkom, da se pretpostaviti da je neophodno oko 300 aviona kako bi se 70.000 američkih vojnika prebacilo u Nemačku.

Cela analiza je na sajtu Fake News Tragač.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track