DEMANTI IZ HAGA: Specijalno veće tužilaštva nastavlja da radi uprkos pandemiji korone
Foto: Kurir/Dejan Petković

POSTOJI PLAN ZA VANREDNE SITUACIJE

DEMANTI IZ HAGA: Specijalno veće tužilaštva nastavlja da radi uprkos pandemiji korone

Planeta -

Portparol Specijalnih veća tužilaštva Kristofer Benet negirao je sinoć tvrdnje da je Specijalni sud u Hagu prestao s radom zbog širenja pandemije korona virusa, prenosi Ljajmi.

"Specijalističko tužilaštvo funkcioniše i nastavlja da sprovodi svoj mandat", rekao je Benet i dodao da su preduzete sve zaštitne mere da funkcionisanje Suda može efikasno da se nastavi.

Prema njegovim rečima, napravljeni su planovi za vanredne situacije usled širenja pandemije korona virusom, prenosi Kosovo onlajn.

"Specijalističko tužilaštvo uspostavilo je planove za vanredne situacije nedugo nakon pojave korona virusa kako bi se osiguralo nastavak rada i efikasnog funkcionisanja. Uvedene mere kao odgovor na Covid-19 u skladu su s preporukama i odlukama odgovornih organa javnog zdravstva, uključujući i rad na daljinu osoblja", rekao je Benet za Ljajmi.

Dodao je i da su Specijalizovana veća tužilaštva ušla u najosetljiviju fazu svog rada početkom godine.

Benet je naglasio da postoje dve optužnice protiv bivših vojnika OVK, za koje je imenovan sudija za prethodni postupak, koji, kako je naveo, ima šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu koju je podiglo Tužilaštvo.

Poziv na saslušanje u Hagu dobile su i neke političke ličnosti na Kosovu, uključujući Ramuša Haradinaja, Kadrija Veselija, Jakupa Krasnićija, Rustema Mustafu, Samija Luštakua, Redžepa Seljimija, Ramiza Ljadrovcia, podseća Ljajmi.

Ranije je zamenica predsedavajućeg i viši sudija Specijalizovanih veća Kejt Rejnor podnela ostavku na tu funkciju, zbog pandemije korona virusa.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track