NAPRAVILI ZABAVU U VREME PANDEMIJE: Najmanje jedan zaražen KORONOM posle žurke u Kentakiju! Guverner besan
Foto: Profimedia

nisu poštovali mere

NAPRAVILI ZABAVU U VREME PANDEMIJE: Najmanje jedan zaražen KORONOM posle žurke u Kentakiju! Guverner besan

Planeta -

Najmanje jedna osoba u Kentakiju zaražena je infekcijom COVID-19 na "koronavirus zabavi" koju je organizovala grupa mlađih osoba, saopštio je guverner Kentakija Endi Bešear.

Učesnici zabave namjerno su se okupili smatrajući da su nepobedivi, da se njima neće ništa desiti, te su namerno prekršili državne naredbe o socijalnom distanciranju.

"Zbog ovoga sam besan. Moramo biti mnogo bolji od ovoga", kazao je Bešear.

Iako je COVID-19 smrtonosniji za starije i druge rizične grupe, zdravstveni zvaničnici upozoravaju da je sve više mlađih pacijenata u bolnicama, a mladi se pozivaju da što više praktikuju socijalnu distancu, jer pojedini mogu imati infekciju, a nemati niti jedan simptom, što znači da je mogu preneti svuda i svima.

Nedavne analize, bazirane na kineskim podacima, pokazuju da su asimptomatične kliconoše verovatno odgovorne za prvi, brzi rast broja zaraženih u ovoj zemlji.

Virus u SAD-u, pak, utiče mnogo više na mlade nego u Kini. Prošlonedeljni izveštaj njihovog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazao je da je 20 posto svih hospitalizovanih u SAD-u ima između 20 i 44 godine!

"Demografija SAD-a je vrlo drugačija u odnosu na druge zemlje i kako je tamo počinjao virus", kazao je prvi čovek američkog javnog zdravstva dr. Džerom Adams.

U Njujorku, više od polovine slučajeva - 53 posto - su mladi koji imaju između 18 i 49 godina. U Kaliforniji je od posledica ovog koronavirusa umrla osoba mlađa od 18 godina; takođe, 12-godišnja devojčica je na ventilatoru i bore joj se za život.

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track