Najnovije vesti

ČAK I AMERIKANCI ODUSTALI OD GVAIDA: Pompeo mu poručio da odustane od predsedničke trke, makar privremeno
Foto: AP / Fernando Llano

sprema se novo glasanje

ČAK I AMERIKANCI ODUSTALI OD GVAIDA: Pompeo mu poručio da odustane od predsedničke trke, makar privremeno

Planeta

Američke vlasti su pozvale lidera opozicije u Venecueli Huana Gvaida da barem privremeno odustane od predsedničke trke u očekivanju novih izbora u Venecueli, što je deo promene taktike u cilju smenjivanja s vlasti predsednika Nikolasa Madura.

Vašington od januara 2019. godine priznaje Gvaida kao prelaznog predsednika Venecuele, zemlji koja je u krizi i prema kojoj SAD redovno pooštravaju sankcije u cilju odlaska Madura s vlasti.

Medjutim, podrška Gvaidu od SAD i još 50-ak zemalja u svetu, nije dovela do očekivanoig epiloga.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo danas je predložio da i Maduro i Gvaido odustanu od predsedničke trke tokom perioda tranzicije koji je poveren takozvanom "Državnom savetu" koga čine predstavnici vlasti i opozicije.

Taj savet će biti zadužen za organizovanje "slobodnih i pravednih" predsedničkih i parlamentarnih izbora u roku od šest do 12 meseci.

Pompeo je dodao da bi Gvaido tokom tog perioda ostao predsednik parlamenta i da bi mu bilo dozvoljeno da se kandiduje za predsednika.

"On (Gvaido) je najpopularniji političar u Venecueli, i kad bi sad bili izvori, ostvario bi neverovatno dobar rezultat", rekao je Pompeo i dodao da će SAD nastaviti da ga podržavaju.

foto: AP / Ariana Cubillos

"Nikolas Maduro treba da ode. Uvek smo govorili da Maduro neće više nikada vladati u Venecueli", dodao je Pompeo.

Medjutim, strahuje se da bi takav zahtev o isključenju Madura iz predsedničke trke mogao ponovo da se završi neuspehom u pokušaju izlaska zemlje iz krize. Venecuela pored političke, diplomatske i ekonomske krize ima i sanitarnu krizu pojavom koronavirusa.

Maduro je, uprkos međunarodnim pritiscima, do sada odbijao svako rešenje krize kojim se on sklanja s vlasti.

Kurir.rs/Beta

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...