Najnovije vesti

PREDSEDNICA EK SE IZVINILA ITALIJI ZBOG MANJKA SOLIDARNOSTI: To je štetno i moglo se izbeći
Foto: EPA / Oliver Hoslet

mnogo će im ovo značiti

PREDSEDNICA EK SE IZVINILA ITALIJI ZBOG MANJKA SOLIDARNOSTI: To je štetno i moglo se izbeći

Planeta

Predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lejen izvinila se Italiji zbog, kako je navela, “nedostatka solidarnosti iz Evrope” u borbi protiv koronavirusa, ali je obećala veću pomoć u suočavanju sa ekonomskim posledicama pandemije.

U pismu koji je objavila italijanska Republika, Fon der Lejenova je navela da se većina članica EU u početku fokusirala na svoje probleme.

“One nisu shvatile da možemo pobediti ovu pandemiju samo zajedno, kao Unija. To je štetno i moglo se izbeći. Danas se Evropa okuplja oko Italije da bi joj pomogla,” istakla je.

U Italiji vlada veliko razočaranje zbog evropskog odgovora na ovu krizu, najpre zbog početnog izostanka slanja medicinske opreme, a nakon toga zbog odbijanja država na severu evropskog bloka da prihvate izdavanje zajedničkih deonica u cilju umanjivanja troškova oporavka.

Fon der Lejenova je rekla da će EU odvojiti 100 milijardi evra za pomoć najteže pogođenim zemljama za pokrivanja troškova izgubljenih zarada i očuvanja radnih mesta.

Dodala je da Evropska komisija želi da osigura da se “svaki raspoloživi evro u godišnjem budžetu EU” potroši na suočavanje sa krizom izazvanom koronavirusom.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...