POVRATAK DIVLJEG ZAPADA: Države nemilosrdne kod nabavke zaštitne opreme, najgori su Amerikanci (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

brinu samo za sebe

POVRATAK DIVLJEG ZAPADA: Države nemilosrdne kod nabavke zaštitne opreme, najgori su Amerikanci (VIDEO)

Planeta -

Najveće svetske sile, ali i male države, u žestokom klinču oko nabavke zaštitne opreme u doba koronavirusa. Američki emisari ”preusmeravaju” pošiljke ka SAD. Divlji zapad na svetskom tržištu zaštitne opreme.

U početku su kukali samo Italijani, ali ih niko nije shvatao preterano ozbiljno. Kada su Francuzi počeli da se žale, svet je počeo da pokazuje izvesno, mada ne preveliko, interesovanje. Onog trenutka kada su optužbe počele da pljušte iz Kanade, Nemačke, Belgije i Brazila – dileme više nije bilo. Od početka pandemije koronavirusa na svetskom tržištu zaštitne opreme vlada zakon jačeg, pri čemu mišiće, kako se čini, najviše pumpaju Amerikanci.

Francuski mediji prilično su verno dokumentovali jednu od "aerodromskih pljački", kada je grupa Amerikanaca prišla avionu koji se nalazio na pisti šangajskog aerodroma i za kesu punu para "preusmerila" pošiljku zaštitnih maski, prvobitno namenjenu Francuzima, ka Sjedinjenim Državama.

Slična scena ponovila se i u Bangkoku, odakle su ka Americi "preusmerili" maske namenjene nemačkim kupcima. Nemci su, zatim, kupili još šest miliona maski, koje su na volšeban način nestale u Keniji. Posle prvih dana istrage nije ni izbliza utvrđeno ko je odgovoran za ovaj slučaj, pri čemu vlasti u Najrobiju gotovo niko i ne pominje kao mogućeg krivca.

Reagujući na događaje u Bangkoku, Nemci su odmah zabranili izvoz zaštitne opreme u druge države, a od novih mera Berlina prvi su "stradali" Švajcarci, pošto je pošiljka od oko 280.000 zaštitnih maski zaustavljena na nemačko-švajcarskoj granici.

Preusmeravanje pošiljki je, kako se čini, koncept koji su poslednjih sedmica do savršenstva doveli izaslanici administracije američkog predsednika Donalda Trampa, koji u trci s vremenom pokušavaju da u SAD dopreme što je više moguće različite zaštitne opreme, ne hajući za decenijska savezništva i donedavna zaklinjanja u večna prijateljstva.

Za tu svrhu, administracija je izdvojila oko 16 milijardi dolara i suštinski naložila diplomatama, agentima i svakojakim drugim špijunima da pokupuju sve što im dopadne šaka i u što kraćem roku pošalju u Ameriku.

Da bi haos na svetskom tržištu bio veći, američke kompanije su, kako piše Forbs, istovremeno izvezle oko 280 miliona zaštitnih maski, što je razjarilo predsednika Donalda Trampa do te mere da je zabranio kompaniji 3M da proizvode ubuduće izvozi u Kanadu i Južnu Ameriku.

Francuske maske već su se nalazile u avionu na aerodromu u Šangaju i letelica je suštinski bila spremna za poletanje, kada se pojavila grupa Amerikanaca i za pošiljku ponudila tri puta više novca od Francuza.

"Izgubili smo pošiljku jer su Amerikanci više platili... Plaćaju gotovinom za stvari koje nisu ni pogledali", rekla je Valeri Pekre, šefica najvećeg francuskog regiona Il de Frans.

Drugi francuski zvaničnici su način na koji Amerikanci dolaze do zaštitne opreme nazvali "drumskom pljačkom", ili "modernom piratstvom". U svakom slučaju, oprema koju su Francuzi naručili završila je u SAD. Francuska je do sada naručila oko milijardu zaštitnih maski, pišu mediji u toj državi.

Grupa Amerikanaca koja je "otela" pošiljku na koju su Francuzi polagali pravo, samo je jedna od grupa iz SAD koje pokušavaju da zaštitnu opremu "preusmere" ka Sjedinjenim Državama.

Američki zvaničnici su odmah demantovali nemačke i francuske navode, ali svetska javnost nije pokazala preterane simpatije prema Vašingtonu, tim pre što je i kanadski premijer Džastin Trido vesti o ovakvim incidentima nazvao "zabrinjavajućim".

Ni brazilski ministar zdravlja Enrike Mandeta nije bio preterano srećan kada je oprema koju su Brazilci naručili u Kini završila u Americi. "Amerikanci su u Kinu uputili 23 najveća transportna aviona. Mnoge od naših porudžbina su propale", rekao je brazilski ministar, savetujući Brazilcima da, imajući u vidu stanje na svetskom tržištu, zaštitne maske naprave u kućnoj radinosti.

Belgijanci i Italijani su se u nekoliko navrata prošlih sedmica žalili da njima namenjene pošiljke nikada nisu stigle na odredište. Jedna italijanska pošiljka zaplenjena je u Turskoj, pa je premijer Đuzepe Konte dve nedelje nagovarao Redžepa Tajipa Erdogana da ih "oslobodi", pre nego što su konačno stigle u Italiju, piše Korijere dela sera. Pošiljka zaštitne opreme namenjene Belgiji još uvek je u Turskoj, iako su Belgijanci oštro i u više navrata protestovali.

Da ni Belgijanci nisu sasvim bezgrešni pokazuje slučaj kada je hitna pošiljka maski za italijanske bolnice, koja je prolazila kroz Belgiju, jednostavno "preusmerena" ka lokalnim skladištima.

Turska je, kako piše dnevnik Hurijet, zabranila fabrikama zaštitne opreme da izvoze svoje proizvode, pri čemu je vlasnicima zaprećeno da će im država rekvirirati fabrike ukoliko postupe drugačije.

Jedna italijanska pošiljka je misterioznim spletom okolnostima završila u češkom mestu Usti nad Labom. Italijani su digli uzbunu do nivoa Evropske unije, ali su vlasti u Pragu ostale neme sve do trenutka kada je situacija u Italiji postala dramatična.

Maske su, konačno, pronađene na slepom koloseku železničke stanice, ali je ostalo nejasno kako su tamo uopšte dospele. Vlasti u Pragu su se iznenađujuće dugo pravile nevešte, a češka policija je, posle silnih intervencija, pristala da zanemari istražni postupak, pa su maske konačno stigle na odredište.

Izraelski mediji pišu da se u sveopštu pomamu za zaštitnom opremom i navodnim lekovima protiv Kovida-19 uključio i Mosad, pa su agenti jedne od najpoznatijih obaveštajnih službi na svetu ka Tel Avivu uputili stotine hiljada testova za koronavirus.

Da je koronavirus opasnost koja nadjačava i tradicionalna neprijateljstva, potvrđuje i pisanje Tajms of Izraela, koji je u nekoliko navrata javljao da su testovi nabavljeni u "neprijateljskim zemljama", odnosno u zemljama sa kojima Izrael nema diplomatske odnose.

Pod pritiskom su i kako se čini naučnici, pa je kineski Global tajms naveo da je trka za vakcinom "bitka koju Kina jednostavno ne sme da izgubi". Administracija Donalda Trampa, istovremeno, silno je "pritisla" nemačku kompaniju koja je ozbiljno odmakla u istraživanju koronavirusa, što je protumačeno kao pokušaj Amerikanaca da zavladaju tehnologijom za borbu protiv Kovida-19.

Kriminalistički trileri sa zaštitnim maskama ne odigravaju se samo na nivou država, pa su tako njujorški policajci poslednjih dana zaplenili oko 200.000 ovih proizvoda namenjenih crnom tržištu. Čovek koji je uhapšen zbog šverca namerno je kašljao u lice federalnim agentima koji su ga uhvatili.

I na kraju, oko zaštitne opreme žestoko se međusobno sukobljavaju i američke savezne države, ali im posao neretko kvare federalne vlasti. Guverner Kentakija Endi Bešir je nedavno optužio federalnu agenciju za vanredne slučaje, FEMA, da mu je ispred nosa otela pošiljku zaštitne opreme.

"Spreman sam da platim šta košta da bih zaštitio stanovnike Kentakija", rekao je guverner, ali su očigledno njegovim putem spremni da krenu i čelnici ostalih država, pa se bitka za zaštitnu opremu u SAD postala gotovo nemilosrdna.

Guverner Ilinoisa Džej Bi Pricker je stanje na tržištu uporedio sa Divljim zapadom, a prvi čovek države Njujork Endru Komo je ocenio da se savezne države međusobno odnose divljački u opštem grabežu za maskama i ostalom opremom.

"Dogovorim se sa nekom kompanijom da kupimo 1.000 maski... Nazovu me posle 20 minuta i kažu da je cena upravo skočila", rekao je Komo. Više od milion ljudi zvanično je zaraženo koronavirusom, dok je oko 60.000 umrlo. Oko 230.000 zaraženih se oporavilo.

Kurir.rs/RTS

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track