TEORETIČARI ZAVERA U JURIŠU NA 5G MREŽU: Pale tornjeve jer misle da izazivaju koronu (VIDEO)
Foto: Youtube/Haleman

maltretiraju i radnike

TEORETIČARI ZAVERA U JURIŠU NA 5G MREŽU: Pale tornjeve jer misle da izazivaju koronu (VIDEO)

Planeta -

Jedna od teorija zavere koje su buknule usled pandemije koronavirusa je da telekomunikacijska mreža 5G izaziva ili pogoršava ovu bolest.

Britanci koji su poverovali u ove priče otišli su i korak dalje, pa su najmanje tri 5G tornja zapaljena, a više telekomunikacijskih tehničara podvrgnuto je maltretiranju i pretnjama na ulici.

Ipak, ne postoje nikakvi naučni dokazi da peta generacija mobilne komunikacije, poznatija kao 5G, izaziva ili pogoršava novu bolest COVID-19 koju izaziva koronavirus SARS-CoV-2. Tom se temom, među ostalima, pozabavila i nezavisna britanska stranica za proveru činjenica (fact check) Full Fact.

Evo šta su zaključili: "Glavna tvrdnja - da 5G utiče na imuni sistem - potpuno je neutemeljena. Nema dokaza koji povezuju koronavirus i 5G."

U međuvremenu, pojavili su se snimci nekoliko zapaljenih tornjeva. Više od 20 metara visoki toranj u Birmingemu gori od prošle nedelje.

Mrežni operater EE potvrdio je preko vikenda da "u ovom trenutku izgleda" da se zaista radi o podmetnutom požaru.

U petak je jedan planuo i u Liverpulu. Gradonačelnik Džo Anderson otkrio je da je primio pretnje od anti5G teoretičara zavera. I

"Stvarnost je da postoji ogromni pritisak na mrežu u ovom trenutku, s toliko ljudi koji su kod kuće, i zato su je inženjeri nadograđivali. Ideja da sam ušao u neku makijavelijansku zaveru s vladom je urnebesna", dodao je Anderson.

I u Belfastu, glavnom gradu Severne Irske, zapaljen je mobilno-telekomunikacijski toranj.

Fejsbuk je u međuvremenu uklonio jednu anti5G grupu na svojoj platformi jer su članovi podsticali jedni druge da zapale 5G infrastrukturu u svom gradu, a napad snime i podele snimke.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track