Vujanović raspisuje parlamentarne izbore

Vujanović raspisuje parlamentarne izbore

Planeta -
Skupština Crne Gore skratila je prošlog četvrtka, na inicijativu vladajuće koalicije, mandat aktuelnom sazivu parlamenta, što je preduslov za raspisivanje vanrednih izbora, koji će se, najverovatnije, održati sredinom oktobra

PODGORICA - Predsednik Crne Gore Filip Vujanović završiće danas konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o datumu izbora, nakon čega bi trebalo da saopšti termin glasanja.

On će danas o datumu izbora razgovarati s liderom najjače opozicione stranke Socijalističke narodne partije Srđanom Milićem.

Vujanović je juče o terminu izbora razgovarao s predsednikom Demokratske partije socijalista Milom Đukanovićem, liderom Socijaldemokratratske partije Ranko Krivokapićem, prvim čovekom Bošnjačke stranke Rafetom Husovićem, predsednikom Force Nazifom Cunguom i liderom Demokratskogsaveza Albanaca Mehmetom Bardhijem.

Na istu temu Vujanović je razgovarao i s predsednik Demokratske unije albanaca Mehmetom Zenkom, liderom Albanske alternative Vaseljom Siništajem i predsednicom Hrvatske građanske inicijative Marijom Vučinić.

Vujanović je, kako je saopšteno, sagovornike obavestio da će izbore zakazati u nedelju kao neradnom danu, te da imajući u vidu rok od najkraće 60 do najduže 100 dana ti izbori mogu da se zakažu u interval od 30. septembra do 4. novembra.

Đukanović, Husović i Cungu saopštili su da je njihovim strankama svejedno u kom danu zakonskog roka će se zakazati izbori, dok je Krivokapić predložio da se glasanje održi 21. oktobra. Zenka i Siništaj su naveli da njihove partije preferiraju neku od nedelja u drugoj polovini oktobra, a isti stav saopštila je i Vučinović.

Lideri Nove srpske demokratije i Pokreta za promene, Andrija Mandić i Nebojša Medojević, odbili su poziv na konsultacije, jer je, kako su naveli, mandat crnogorskoj Skupštini skraćen mimo uobičajenih demokratskih standarda.

Skupština Crne Gore skratila je prošlog četvrtka, na inicijativu vladajuće koalicije, mandat aktuelnom sazivu parlamenta, što je preduslov za raspisivanje vanrednih izbora, koji će se, najverovatnije, održati sredinom oktobra.

Kao glavni datumi za vanredne parlamentarne izbore u crnogorskoj javnosti figuriraju 14. i 21. oktobar. Termin redovnih parlamentarnih izbora je proleće naredne godine.Konačnu reč o tome kada će se održani parlamentarni izbori daće Vujanović, pošto je njegova ustavna nadležnost da odredi termin glasanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track