Najnovije vesti

EVO KO JE DOMINIK RAB KOJI MENJA DŽONSONA: Evroskeptik koji je ispitivao Miloševića i Karadžića u Hagu!
Foto: EPA / Will Oliver

vodi britansku vladu

EVO KO JE DOMINIK RAB KOJI MENJA DŽONSONA: Evroskeptik koji je ispitivao Miloševića i Karadžića u Hagu!

Planeta

Britanski šef diplomatije Dominik Rab danas vodio sednicu vlade umesto premijera Borisa Džonsona koji je u bolnici naintezivnoj nezi zbog koronavirusa.

Rab je ranije danas izjavio da Džohnson ostaje u bolnici, ali je "vedrog duha" i nastavlja da vodi vladu, i priznao je da s premjerom nije lično razgovarao od subote.

Inače, Britanija nema formalni plan ko menja premijera ako nije u stanju obavlja dužnost, ali je Douning strit već najavio da će Džonsona zameniti ministar spoljnih poslova Rab ako bude potrebno.

foto: EPA / Neil Hall

O delovima iz biografje Dominika Raba naša javnost nije previše upoznata ali je zanimljivo to da je 2003. imenovan je u diplomatski tim britanskih advokata koji su u Hagu istraživali ratne zločine Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i liberijskog lidera Čarlsa Tejlora.

Rab je uvereni evroskeptik, nosilac crnog pojasa u karateu treći dan i amaterski bokser. Spada u najmlađu generaciju konzervativaca, koja je u britanski parlament ušala u poslednjih 10 godina.  

foto: EPA / Will Oliver

Sin je jevrejskog izbeglice iz Češke, koji je u Britaniju stigao 1938. godine posle nacističke okupacije Češke. Otac mu je umro od raka kada je Rab bio star 12 godina, a majka, koja je poreklom Engleskinja vaspitala ga je u anglikanskoj veri. Studirao je pravo na Oksfordu, ali i na Kembridžu.

Kao mladi pravnik, koji je specijalizovao međunarodno pravo zaposlio se u advokatskoj kancelariki Linklaters, a kasnije je prešao u ministarstvo spoljnjih poslova čuveni Vajthol, kome je glavno zanimanje bilo bavljenje terorizmom na moru. 

foto: EPA / Neil Hall

U periodu između 2006. i 2008. postao je šef kabineta Dejvida Dejvisa, konzervativnog ministra u senci. U britanski parlament prvi put izabran je 2010. a pet godina posle prelazi u izvršnu vlast, kad u vladi Džejmsa Kamerona postaje ministar pravosuđa. Godinu posle, uoči referenduma o Bregzitu postaje vatreni aktivista i pristalica izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.  

foto: Profimedia

U vladu se vraća 2017. prvo kao ministar pravosuđa, a zatim i stanovanja. Ministar za Bregzit postao je kad ga je imenovala Tereza Mej, pošto je Dejvid Dejvis 2018. podneo ostavku. Rab je napustio tu funkciju posle samo tri meseca jer je bio nezadovoljan oklevanjem Tereze Mej i sklapanja sporazuma sa Briselom. 

Posle ostavke Tereze Mej kandidovao se za predsednika Konzervativne stranke, ali je izgubio u drugom krugu glasanja, odnosno završio je na šestom mestu.

foto: Profimedia

U daljoj borbi za nominacije podržao je Borisa Džonsona, koji mu je u znak zahvalnosti ponudio mesto šefa diplomatije.

Oženjen je i ima dva sina.

Kurir.rs / Fonet, Jutarnji list,  Foto: EPA / Will Oliver

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...