Najnovije vesti

DAJTE MI LABORATORIJU I IZLEČIĆU KORONU Osuđeni faramakomafijaš koji je cene lekova uvećao 35 puta dao bezobraznu ponudu
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

martin škleri

DAJTE MI LABORATORIJU I IZLEČIĆU KORONU Osuđeni faramakomafijaš koji je cene lekova uvećao 35 puta dao bezobraznu ponudu

Planeta
10:08h

Martin Škreli, koji je postao zloglasno poznat kao "Farma Bro" nakon što je masovno povećao cenu lekova koji spašavaju život, zatražio je puštanje iz zatvora da bi mogao raditi na lečenju od koronavirusa.

Škreli (37) trenutno izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog osude za prevaru sa hartijama od vrednosti nakon prevare investitora u hede fondove kojima je upravljao pre ulaska u farmaceutsku industriju.

Ali u naučnom časopisu objavljenom na vebsajtu Prospero Pharmaceuticals, Shkreli je zatražio "kratak" tromesečniotpust iz saveznog zatvora u Alenvudu u Pensilvaniji kako bi mogao da istraži potencijalne lekove za COVID-19, bolest uzrokovanu koronavirusom.

"Tražim kratak otpust (3 meseca) kako bih pomogao u istraživačkom radu na COVID-19", napisao je Škreli. "Biti pušten u svet post-COVID nije uteha čak ni zatvorenicima."

Škreli je odbacio napore farmaceutske industrije da pronađe lek kao "neadekvatne" i sebe je smatrao "jednim od retkih rukovodilaca sa iskustvom u SVIM aspektima razvoja lekova".

"Odgovor industrije na COVID-19 je neadekvatan", napisao je. "Sve biofarmaceutske kompanije trebale bi odgovoriti svim resursima za borbu protiv ove zdravstvene opasnosti. Donacije ovih veoma vrednih kompanija ne idu dovoljno daleko."

"Medicinski hemičari, strukturalni biolozi, enzimolozi i odeljenja za razvoj i istraživanje biologije u SVAKOJ farmaceutskoj kompaniji trebalo bi da rade sve dok COVID-19 ne bude više."

U fusnotama papira sa 11 stranica, Škreli je identifikovan kao "građanin naučnik", a koji je bio koautor sa dva poslovna saradnika, uključujući Kevina Muleadija, i još dva identifikovana kao "građanska naučnika". Muladi, koji je u fusnoti povezan sa Prosperom, rekao je za Njuzvik: "Doprinos g. Škreli ovom projektu je bio i biće neophodan."

U radu je prikazan napor da se identifikuju lekovi koji mogu imati uticaja na COVID-19. Škreli i njegovi koautori tvrde da su koristili softver kako bi ga suzili na osam lekova.

Škreli, za koga nije planirano da bude pušten iz zatvora do septembra 2023. godine, takođe je tvrdio da mu nije plaćen posao naveden u dokumentu i rekao je da ne očekuje zaradu od lečenja koronavirusom.

"Zbog izbegavanja nedoumica, nisam plaćen ni za jedan posao na ovoj ili bilo kojoj drugoj stvari u zatvorskom zatvoru", napisao je.

"Ne očekujem na bilo koji način, oblik ili oblik dobiti od lečenja vezanim za koronavirus. Verujem da svaka kompanija koja razvija lek za koronavirus treba da pokuša da nadoknadi troškove i da bude spremna da posao obavlja najmanje kao državna služba. . "

Međutim, dodao je da, ako je vlada "voljna" da nagradi one za njihov rad, prema presoji svake kompanije biće prihvatanje, pregovaranje ili uskraćivanje finansiranja.

Škrelijev branilac Benjamin Brafman rekao je za Njuzvik da će podnijeti formalni zahtjev za bravo, kako bi Škreli mogao da sprovede svoje istraživanje "u laboratoriji pod strogim nadzorom".

"Gospodin Škreli pripremio je predlog za istraživanje koronavirusa, koji bi, ukoliko tačno može pomoći naučnicima i lekarima da bolje shvate kako da se nose sa koronavirusom koji ubija toliko mnogo ljudi," rekao je Brafman. "Zahtevaćemo tromesečnu reviju kako bi mogao da vrši istraživanja u laboratoriji pod strogim nadzorom."

"Uvek sam govorio da bi Martin, ako bi bio fokusiran i ostavljen u laboratoriji, mogao da izleči rak. Možda on može da pomogne naučnoj zajednici da bolje razume ovaj grozni virus."

Škreli je bio izvršni direktor kompanije Turing Pharmaceuticals (kasnije poznata kao Viera Pharmaceuticals i Phoenikus) kada je kompanija stekla prava na Daraprim, lek koji se koristi za lečenje toksoplazmoze - infekcije koja može biti smrtonosna za one koji imaju HIV i AIDS ili druge probleme sa imunitetom sistem. Turing je podigao cijenu lijeka sa ispod 20 na 750 dolara po tableti, što je izazvalo besnu reakciju.

Muleadi, jedan od koautora ovog predloga, je saoptuženi zajedno sa Škrelijem u saveznoj tužbi koju su u januaru podnele Federalna komisija za trgovinu (FTC) i generalna državna tužiteljka u Njujorku Leticija James, zbog njihove navodne šeme da uguše konkurenciju za održavanje " preterane cene Daraprima.

James i FTC rekli su da su tražili od sudova da izdaju naredbu kojom će Škreli i Muladi-u zabraniti doživotno angažovanje u farmaceutskoj industriji.

Kurir.rs/Newsweek Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...