NE MOGU NA BOLOVANJE NI KADA SU POZITIVNE NA KORONA VIRUS: Medicinske sestre iz Njujorka u teškoj situaciji
Foto: Profimedia

SAD

NE MOGU NA BOLOVANJE NI KADA SU POZITIVNE NA KORONA VIRUS: Medicinske sestre iz Njujorka u teškoj situaciji

Planeta -

Medicinskim sestrama barem u tri bolnice u Njujorku "preporučeno" je da rade i pored toga što imaju simptome korona virusa, pa se dešava i ako im i dozvole da uzmu par slobodnih dana da bi se oporavile, da ih za nekoliko dana stave u raspored.

Jedna medicinska sestra iz bolnice u Bronksu koja je želela da ostane anonimna, rekla je da je imala blage simptome bolesti sedam dana pre nego što je dobila pozitivan rezultat testa, prenose njujorški mediji koji takođe pišu i u sestri koja je dala otkaz jer joj nisu dozvolili da nosi svoju masku N95 jer po propisima svi moraju da budu isto uniformisani, a na poslu nije bio dovoljno bolničkih.

Sestra iz bolnice u Bronksu dodaje da su joj nadležni kada im je saopštila rezultat testa, rekli da može da nastavi da radi uprkos nalazima koji pokazuju mogućnost prenosa virusa traje najmanje dve nedelje.

Nisu mi dali dodatnih sedam dana - da zaštitim svoje pacijente, i svoje kolege, rekla je ona za New York Daily News.

"Govore nam da moramo da iskoristimo svoje dane predviđene za bolovanje za nešto što nas je snašlo na poslu", rekla je ta sestra i dodala da je htela dodatne dane jer je želela da pomaže, a ne da doprinese da neko novi bude zaražen.

Sestra iz druge bolnice Lillian Udel rekla je da je nakon sedam dana samoizolacije pozvala nadležnog koji joj je rekao da se očekuje da se vrati na posao.

"Osecala sam pritisak da se vratim pre nego što ozdravim i pored krivice zbog onoga što moje kolege moraju proći dok sam na bolovanju", rekla je i dodala da je istina da mnogo i razmišljaju ko će mi platiti kredit, ko će paltiti stanarinu pa se vraćaju na posao.

Između ostalih i Njujork post je juče pisao i o sestri Imaris Veri iz Ilinoisa koja je objavila snimak na kome plače i tvrdi da je dala otakaz jer joj u bolnici koja je imala jedva nekoliko zaštitnih maski nisu dozvolili da koristi svoju, koju je slučajno imala u torbi.

"Amerika nije spremna, a sestre nisu zaštićene", rekla je Vera u klipu koji je bivši američki kadnidat za predsednika Berni Sanders podelio sa svojih skoro 10 miliona pratilaca.

Ona je izrazila žaljenje i što su bolnici važniji standardi - da svi budu isto uniformisani nego da se neko zašiti,kao što je ona želela da koristi svoju N95 masku.

Vera je rekla da nije pomoglo ni kada je menadzeru rekla da zna da nema dovoljno maski ali da moli da nosi svoju da bi se osećala sigrunije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track