MELANIJA SE OŠTRO UKLJUČILA U BORBU PROTIV KORONE: Jednom slikom prkosi Trampu i šalje važnu poruku Amerikancima (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/HARISH TYAGI

bravo

MELANIJA SE OŠTRO UKLJUČILA U BORBU PROTIV KORONE: Jednom slikom prkosi Trampu i šalje važnu poruku Amerikancima (VIDEO)

Planeta -

Prva dama SAD Melanija Tramp podelila je fotografiju na kojoj nosi masku za lice nakon pandemije koronavirusa, postajući prvi član Trampove porodice koji je javno založio za nošenje maske.

"Dok CDC proučava širenje # COVID-19, oni preporučuju ljudima da nose platnene obloge za lice u javnim sredinama kada je društveno distanciranje teško", objavila je Prva dama na društvenim medijima. "Zapamtite, ovo NE zamenuje značaj društvenog distanciranja."

Tvit sa fotografijom usledio je ubrzo nakon što je Tramp objavio video snimak sebe kako drži masku u rukama, navodeći američke centre za smernice za kontrolu i prevenciju bolesti.

Vizualna potvrda saveznih smernica za nošenje platnenih pokrivača za lice prve dame dolazi nekoliko dana nakon što je CDC ažurirao svoje smernice za javnost.

Početkom aprila prilagođene su preporuke kako bi se Amerikancima predložilo da nose pokrivače za nemedicinsku odeću u javnosti, u velikom delu da spreče širenje virusa preko onih koji nosioci virusa a nemaju simptome.

Tramp je snimio video poruku u četvrtak i jednu objavljenu u srijedu, zahvalivši medicinskom osoblju i zaposlenima u prvoj liniji ranije ove sedmice u Bijeloj kući, prema zvaničniku Bijele kuće.

Prve smernice na početku pandemije bile su da maske za lice nisu neophodne široj javnosti za izbegavanje bolesti. Predsednik je, najavljujući nove mere, naglasio da su smernice dobrovoljne. "Odlučujem da to ne radim", rekao je tada Tramp.

Predsednik je testiran najmanje dva puta za Covid-19 - oba su ispitivanja bila negativna, prema izveštaju iz Bele kuće - a navodno se testiraju i oni koji stupe u kontakt s Trampom. Prva dama je barem jednom testirana na virus, rekla je njena portparolka, koja je potvrdila da je test od 13. marta negativan.

Nekoliko minuta od prvobitne najave predsednika o ažuriranim smernicama CDC-a, prva dama je prvi put na svom Tvitter nalogu objavila važnost nošenja maske.

"Molim da svi shvate ozbiljno socijalno distanciranje i nose masku za lice", napisala je, ponavljajući svoju poruku ponovo prošle nedelje.

U nedelju je od predsednika zatraženo tokom brifinga za štampu o podršci za prvu damu, jer je nekoliko puta izjavio da ih neće nositi.

"Dobro je, ne, ona se tako oseća", rekao je predsednik. "Sviđa joj se ideja da je nosi, ​​da, zaista. Mnogi ljudi to rade. Ponovo, to je preporuka, i ja razumem tu preporuku i slažem se s njom."

Kurir.rs/CNN Foto: EPA-EFE/HARISH TYAGI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track