OD MENE SU NAPRAVILI KORONA BOMBU! Ispovest Italijana koji je izgubio 3 člana porodice: Znali su za zarazu a ĆUTALI SU!
Ilustracija, Foto: EPA / Filippo Venezia

bergamo

OD MENE SU NAPRAVILI KORONA BOMBU! Ispovest Italijana koji je izgubio 3 člana porodice: Znali su za zarazu a ĆUTALI SU!

Planeta -

Od mene su napravili korona bombu koja je širila virus, znali su za zarazu i ćutali su, rekao je Frančesko Zamboneli, meštanin okoline Bergama koji je zbog virusa korona izgubio tri člana porodice, majku, oca i strinu.

Tužilaštvo u Bergamu pokrenulo je istragu posle ispovesti Zambonelija, koji optužuje zvaničnike bolnice u mestu Alzano Lombardo da su znali za zarazu virusom korona i da su je prećutali pacijentima i rodbini, prenose Novosti pisanje italijanskih medija.

Zbog toga je, kako tvrdi, buknula epidemija koja se dramatično proširila po Bergamu i njegovoj okolini, gradu koji je najteže pogođen.

Balzano (55) je ispričao da je njegova majka (84) smeštena u tu bolnicu 12. februara zbog srčanih tegoba. Sledećih dana skočila joj je temperatura, a onda su se pojavili i problemi sa disanjem. U noći između 21. i 22. februara stanje joj se pogoršalo.

„Pojurio sam u bolnicu i prvi put se našao među lekarima i bolničarima sa maskom na licu. Mama je umrla u dva sata po ponoći. Bio sam pored nje. U izveštaju o smrti nije zapisan pravi uzročnik: virus korona. Uveče 23. februara bolnica je ograđena, videla su se samo svetla rotacije policijskih automobila. Niko nije mogao da uđe“, ispričao je on.

Kako je objasnio, i njegov otac Đanfranko (85) i strina, koji su kasnije preminuli od virusa korona, takođe su dolazili u posetu njegovoj majci dok je bila u bolnici.

„Kasnije sam saznao da su dva pacijenta bila pozitivna na testu na koronu. Posle poseta u 13 sati tog dana, već je bilo zatvoreno jedno odeljenje, upravo ono na kojem je bila smeštena moja mama. Među pozitivnim se nalazio i Ernesto Raveli, prvi preminuli stanovnik zone Bergama sa zvaničnom dijagnozom- virus korona“ ispričao je Balzano.

Kako tvrdi, bolnica je ponovo otvorena kasno uveče bez bilo kakve intervencije i sanitarnog čišćenja.

„Sutradan, u ponedeljak, bolničke aktivnosti se nastavljaju, uzimanje krvi, intervencije u operacionoj sali, posete ambulantama, niko nam ne govori da treba da ostanemo u samoizolaciji. Nismo ni testirani“, objašnjava Balzano.

Usledila je sahrana majke u mestu u kom živi i na kojoj je bilo prisutno čak stotinak ljudi.

„Moj otac je ostao sa temperaturom kod kuće, kovčeg smo pratili moja sestra i ja, prisutno je bilo stotinak osoba... Stisak ruke, poljupci i zagrljaji rodbine i prijatelja u prepunoj crkvi... U subotu smo bili u banci, u opštini, niko nam nije skrenuo pažnju da smo možda zaraženi“, kaže ovaj Italijan.

Otac mu je preminuo 13. marta, a kasnije i strina, oboje sa dijagnozom virus korona.

„Šta smo postali mi koji smo bili na sahrani? Glavno sredstvo za prenošenje epidemije. Bomba za zarazu. Moja patnja se ne smiruje. Video sam u večernjoj smeni medicinske sestre sa maskom na licu. Znači da su u bolnici znali za zarazu i - ćutali“, rekao je Balzano.

Tužilaštvo u Bergamu pokrenulo je istragu povodom ovog slučaja. Italijanski mediji navode da ovo nije usamljen slučaj, već da postoje slični i u drugim bolnicama. Kako pišu, još sredinom januara pojavili su se slučajevi upale pluća slični Kovidu-19. Neki od sumnjivih sve do sredine februara čekali su u bolnicama na test na koronu i po nedelju dana, a epidemiolozi tvrde da „crvene zone“ za izolaciju u nekim mestima nikada zapravo nisu ni uvedene kako treba.

Kurir.rs/Sputnjik

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track