TRAMP SE OBRUŠIO NA SZO, ALI BROJKE POKAZUJU DRUGU SLIKU: Amerika je najveći neplatiša, duguje neverovatnu sumu!
Foto: EPA/Stefani Reynolds

obračun usred pandemije

TRAMP SE OBRUŠIO NA SZO, ALI BROJKE POKAZUJU DRUGU SLIKU: Amerika je najveći neplatiša, duguje neverovatnu sumu!

Planeta -

Sjedinjene Američke Države ostaju glavne neplatiše, a njihov dug prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) iznosi oko 200 miliona dolara, izjavio je stalni predstavnik Rusije u ženevskom odeljenju UN Genadij Gatilov.

"U ovoj fazi je teško proceniti štetu koju će odluka američke administracije naneti radu Svetske zdravstvene organizacije i međunarodnim naporima u borbi protiv KOVID-19 u celini. Obavezan doprinos SAD budžetu SZO iznosi oko 120 miliona dolara, ili 22 odsto svih obračunatih uplata. Američki fondovi i druge nevladine organizacije su najveći dobrovoljni donatori SZO. S druge strane, Sjedinjene Američke Države ostaju glavne neplatiše – njihov dug prema SZO iznosi oko 200 miliona dolara“, objasnio je Gatilov.

Gatilov smatra da je odluka Vašingtona da obustavi finansiranje više organizacija Ujedinjenih nacija usmerena na rušenje sistema međunarodnih organizacija koje ne odgovaraju Sjedinjenim Američkim Državama.

foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI

„Poslednje izjave Vašingtona dovode do jednog zajedničkog tužnog zaključka: povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Uneska, Saveta za ljudska prava UN, prestanak finansiranja UNRVA, a sada i SZO - da li je sve ovo smišljena politika razbijanja sistema međunarodnih organizacija, a posebno onih koje Sjedinjene Američke Države smatraju nepoželjnima?“, istakao je Gatilov. Ova odluka nanosi ozbiljnu štetu međunarodnoj organizaciji koja ima vodeću i koordinirajuću ulogu u borbi protiv KOVID-19.

Politički angažovane optužbe

Optužbe Vašingtona protiv Svetske zdravstvene organizacije su politički angažovane, licemerne i neodržive, ocenio je Gatilov.

foto: AP/Jose Luis Magana

„Zahtevi Vašingtona izgledaju posebno licemerni. Sjedinjene Američke Države u velikoj meri određuju rad Organizacije i ne bi trebalo da skidaju sa sebe odgovornost“, precizirao je on.

Gatilov je podsetio da su Sjedinjene Američke Države najveći donator SZO.

„Amerikanci su široko zastupljeni u svim odeljenjima Sekretarijata, uključujući najviši ešalon, kao i u stručnim odborima, uključujući i Odbor za vanredne situacije u oblasti zdravstva. Stoga je smešno govoriti da je Svetska zdravstvena organizacija nešto sakrila od Sjedinjenih Američkih Država. Ako je neko nešto znao, to su američki stručnjaci. Očigledno je da su optužbe upućene na račun SZO politički angažovane i neodržive“, naglasio je stalni predstavnik Rusije.

On je podsetio da je Svetska zdravstvena organizacija u svim fazama pandemije KOVID-19 delovala u okviru mandata, na osnovu raspoloživih naučnih dokaza.

„Većina država-članica Organizacije drži se ovog stava. Nekorektno je prebacivati SZO zbog toga što neke zemlje tvrdoglavo nisu želele da poslušaju njena upozorenja i preporuke.

Američki predsednik Donald Tramp u utorak je objavio da Vašington prekida finansiranje Svetske zdravstvene organizacije. Svoju odluku opravdao je činjenicom da SZO navodno nije blagovremeno davala informacije o virusu korona, a takođe nije saopštila istinu svetskoj zajednici.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track