KORONA I KJU KLUKS KLAN: Kako je VIRUS naterao vlasti u Džordžiji da promene zakon star 70 godina!
Ilustracija, Foto: EPA / Michael Reynolds

AMERIKA

KORONA I KJU KLUKS KLAN: Kako je VIRUS naterao vlasti u Džordžiji da promene zakon star 70 godina!

Planeta -

Dok Džordžija čini sve da bi zaustavila epidemiju, čak menja stare zakone uvedene zbog zloglasnog Kju Kluks Klana, sa druge strane postoje one države čiji guverneri ismevaju mere Vašingtona, ali i one u kojima hiljade građana protestuje na ulicama navodeći da im država dadilja nije potrebna jer znaju sami da se čuvaju.

Virus korona je primorao guvernera Brajana Kemena da u Džordžijiu kojoj danas ima 15.260 pozitivnih i 570 umrlih, promeni zakon iz 1951. godne a koji se odnosio na KKK čiji su članovi pod širom sveta prepoznatljivim maskama, između ostalog, linčovali oslobođene robove.

Guverner je morao je potpiše naredbu koja žiteljima te 11. savezne države po broju umrlih, dozvoljava da nose kapuljače, maske i sve ostalo što bi ih štitilo iako bi im skrivalo identitet, a da ne moraju da brinu da će biti krivično gonjeni po zakonu uvedenom zbog zlodela KKK.

Sa druge strane u Južnoj Dakoti guvernerka Kristi Noem omalovažavala je savezne mere u cilju sprečavanja širenja epidemije, govorila "Dakota nije Njujork" i danas, kako medijipišu ima ozbiljan problem. Broj pozitivnih u toj ruralnoj državi je za desetak dana porastao sa 129 na 988. Uz sve, zbog pojave virusa i jednoj fabrici za preradu mesta, pozitivno je 300 radnika, zbog čega je Dakota postala retka zemlja sa najvećim pojedinačnim žarištem.

U Mičigenu, koji je u prve tri najugroženije zemlje u SAD, sa 28.000 pozitivnih i 1.920 mrtvih, hiljade vozača i građana je u glavnom gradu Lansingu protestvovalo zbog mera kojim bi trebalo sprečiti širenje epidemije. Organizatori te "Operacije Gridlok" navode da im država neće biti dadilja, da su svi dobro naučili lekcije i da znaju šta je društvena distanca i kako da se čuvaju.

"Karantin je za bolesne, a kada zdravim ograničavaš slobodu kretanja to je tiranija", rekao je organizator Meson Medok, prenosi Njujork Post i dodaje da je razlog za proteste zabirnutost za ekonomiju ali i to što neki ljudi, kako kažu, zbog mera ne mogu idu ni kod lekara.

U Arizoni, gde je danas 3.806 zaraženih i manje od 135 mrtvih, kada im kao i ostalima nisu bile uvedene mere obaveznog ostanka kod kuće od građana se čulo - "kakav je ovo bolestan eksperiment" nad nama kada će se ljudima zabraniti da svako radi šta hoće.

Njujork je najpogođeniji virusom korone i danas je pozitivno više od 203.000 ljudi, a umlo ih je nešto više od 11.500.

ŠTA JE KJU KLUKS KLAN

Kju kluks klan je ime nekoliko organizacija koje su postojale u prošlosti kao i nekih koje danas postoje, a koje zagovaraju superiornost bele rase, antisemitizam, rasizam, antikomunizam, antikatolicizam, homofobiju i nativizam. Ove organizacije su često koristile i koriste i terorističke metode i nasilje kao i zastrašivanje kao što je paljenje krsta, u cilju ugnjetavanja američkih crnaca i drugih društvenih ili etničkih grupa.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track