SKANDAL U JAPANU: Prljave maske i sa bubama dostavljene trudnicama i školama! Starački domovi dobili premale maske
Foto: EPA / FRANCK ROBICHON

a trebalo bi da štite

SKANDAL U JAPANU: Prljave maske i sa bubama dostavljene trudnicama i školama! Starački domovi dobili premale maske

Planeta -

Pojedine maske od platna, koje je vlada japanskog premijera Šinzoa Abea počela da dostavlja domaćinstvima, bile su prljave, na njima su se nalazile mrlje, ili su one na neki drugi način bile kontaminirane, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Kako prenosi Japan njuz, plan vlade je bio da dostavi oko 10 miliona maski trudnicama, a počela je u utorak da ih šalje lokalnim vlastima, prenosi Japan njuz.

foto: EPA / KIYOSHI OTA / POOL

Međutim, Ministarstvo zdravlja navodi da je 80 opština tokom vikenda prijavilo najmanje 1.900 problema, uz tvrdnje da su maske dostavljene sa mrljama, da su bile prašnjave ili na neki drugi način kontaminirane, prenosi AP.

Većina takvih maski poslata je trudnicama, dok su se na nekima koje su dostavljene školama nalazile bube, navodi ministarstvo.

foto: EPA / FRANCK ROBICHON

Takođe, izgleda da je postojao i problem sa veličinom maski.

Kada su one dostavljene centrima za brigu o starim osobama, u televizijskim emisijama prikazano je da su pojedini negovatelji imali problema da stave masku jer je, kako su rekli, premala da pokrije i nos i usta.

foto: EPA / KIYOSHI OTA / POOL

Ministarstvo je poručilo da je pozvalo proizvođače maski da reše taj problem, a od opštinskih zvaničnika zatražilo da pregledaju maske pre nego što ih pošalju.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / FRANCK ROBICHON

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja