DETALJI KRVAVOG PIRA U KANADI: Napadač kucao svojim žrtvama na vrata, a onda pucao u njih, dvoje dece ostalo bez majke
Foto: Twitter/@RCMPNS

stravično

DETALJI KRVAVOG PIRA U KANADI: Napadač kucao svojim žrtvama na vrata, a onda pucao u njih, dvoje dece ostalo bez majke

Planeta -

U mirnoj, ruralnoj provinciji Nova Škotska, na istoku Kanade, na obali Atlantika, proteklog vikenda dogodio se krvavi zločin. Ubijeno je 23 ljudi, a nakon višečasovne policijske akcije ubijen je i napadač, zubni tehničar Gabrijel Vortman (51).

Drama je počela prošle subote, u kasnim večernjim satima po lokalnom vremenu.

Strahuje se da ima i više žrtava, jer je Vortman najmanje 12 sati ubijao po kraju. Maskiran u policajca podmetao je požare i ubijao ljude, a jedna od njegovih žrtava je policajka Hajdi Stivenson, majka dvoje dece, prenosi Blik.

Vortman se kretao kolima koja liče na policijska i ubijao ljude na više mesta u gradiću Portapik. Uplašeni ljudi su se tokom noći sakrivali u podrumima, a vlasti su apelovali na ljude iz kraja da ostanu kod kuće i zaključaju vrata.

List "Toronto san" naveo je da je Vortman je oko 23. 30 zvonio ljudima na vrata, koji, videvši službeno lice, nisu oklevali da otvore. Potom je pucao u njih, a onda izazivao požare u kućama.

Jedna od kuća koja je spaljena je i njegova. "Toronto san" je objavio da su prve dve žrtve bivša supruga i njen novi partner. Nakon masakra u Portapiku, ubica je bežao automobilom nalik na policijski. Tek nakon 12 sati jurnjave policija ga je stigla na bezinskoj pumpi u Irvingu.

"Dvoje dece je ostalo bez majke"

"Danas je koban dan za Novu Škotsku i pamtićemo ga još mnogo godina", izjavila je u nedelju kasno po podne Li Bergerman, komandant Kraljevske kanadske konjičke policije (RCMP) Nove Škotske. Među žrtvama je i njihova pripadnica, koja je 23 godine radila u RCMP.

Bergman je izjavila da je u nedelju posle podne videla porodicu Hajdi Stivenson i da nema reči da opiše njihov bol.

"Dvoje dece je izgubilo majku, a muž suprugu", rekla je Bergman.

"Monstrum mi je ubio majku"

Kanadski informativni sajt "The Globe and Mail" navodi da su među žrtvama i učiteljica Liza Mekkali i bračni par Džejmi i Greg Bler. Ubijena je i medicinska sestra Heder O'Brajen, a njena ćerka Darsi Dobson, napisala je na Fejsbuku: "Monstrum mi je danas ubio majku".

Majka je poslednju poruku poslala na porodičnu grupu u 9.59, a u 10.15 je već bila mrtva.

"Besmislen čin nasilja"

Premijer Nove Škotske Stiven Meknil izrazio je saučešće porodicama žrtava i okarakterisao napad kao jedan od najbesmislenijih činova nasilja u istoriji provincije.

"Kad sam sinoć odlazio na spavanje nije mi bilo ni na kraj pameti da ću se probuditi sa tako užasnim vestima", rekao je Meknil u Halifaksu i dodao:

"Nema reči utehe za porodice koje su pogođene onim što se desilo u poslednja 24 sata", rekao je on.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track