Arafatova udovica podnela tužbu zbog trovanja polonijumom

Arafatova udovica podnela tužbu zbog trovanja polonijumom

Planeta -
Udovica i kćerka Jasera Arafata pokrenule su danas sudski postupak u Francuskoj povodom tvrdnji da je dugogodišnji palestinski lider umro od trovanja radioaktivnim polonijumom

PARIZ, TEL AVIV - Udovica i kćerka Jasera Arafata pokrenule su danas sudski postupak u Francuskoj povodom tvrdnji da je dugogodišnji palestinski lider umro od trovanja radioaktivnim polonijumom, kazao je njihov advokat.

Suha i Zavra Arafat podnele su tužbu sudu u pariskom predgrađu Nanter za ubistvo protiv nepoznatih osoba, kazao je advokat Pjer Olivije Sur. Arafat je umro u vojnoj bolnici kraj Pariza 2004. godine, podseća AFP.

Optužbe da je otrovan ponovo su se pojavile početkom jula kada je katarska televizija Al Džazira objavila rezultate testiranja švajcarskih eksperata koji su našli polonijum na Arafatovoj odeći i stvarima.

Polonijum je jako toksičan i korišćen je za ubistvo bivšeg ruskog špijuna koji se pretvorio u kritičara Kremlja, Aleksandra Litvinjenka. On je umro 2006. godine nakon što popio čaj u kome je bio otrov.

Suha Arafat je rekla da podržava ekshumaciju Arafatovih posmtrnih ostataka iz mauzoleja u Ramali na Zapadnoj obali.

Arafat, koji je predvodio borbu za palestinsku državu gotovo četiri decenije, umro je nakon što je prebačen u Francusku iz svog sedišta u Ramali. Odmah posle njegove smrti palestinski zvaničnici su tvrdili da ga je otrovao Izrael, ali je istraga 2005. godine isključila trovanje, mada nije obelodanjen uzrok smrti.

Izrael je stalno poricao optužbe za umešanost u Arafatovu smrt, optužujći njegovu udovicu i palestinske zvaničnike da prikrivaju stvarne razloge smrti bivšeg palestinskog lidera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track