NEMAČKI LIST "VELT" TVRDI: Pandemija oslabila BORBENU GOTOVOST NATO, evo šta se dešava sa RUSKOM VOJSKOM!
Foto: AP / Alexei Nikolsky / Sputnik / Kremlin / Pool

uticaj korona virusa

NEMAČKI LIST "VELT" TVRDI: Pandemija oslabila BORBENU GOTOVOST NATO, evo šta se dešava sa RUSKOM VOJSKOM!

Planeta -

Pandemija virusa korona negativno utiče na borbenu gotovost NATO snaga u baltičkim zemljama — iako nije mnogo vojnika zaraženo, ipak je program vojnih vežbi skraćen. Sa druge strane, kovid 19 nikako nije uticao na ruske vojne vežbe, koje se odvijaju po planu u Zapadnom vojnom okrugu, piše „Velt“.

Na društvenim mrežama se pojavilo saopštenje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o tome da Alijansa u maju 2020. godine povlači svoje trupe sa teritorije Litvanije, a razlog je sve veći broj vojnika zaraženih virusom korona.

S obzirom na to da vlasti Litvanije od 2014. godine smatraju da je teritorija njihove zemlje moguća meta „agresivne politike“ istočnog suseda – Rusije, saopštenje Stoltenberga izazvalo je neodumice u Viljnusu, ali se kasnije ispostavilo kao lažno.

Bez obzira na dezinformacije koje se šire, nemački list „Velt“ navodi da je zdravlje vojnika NATO-a zaista ugroženo, što potvrđuje i primer francuskog nosača aviona „Šarl de Gol“, na kome je gotovo polovina od 2.300 članova posade zaražena kovidom 19.

U Litvaniji je takođe nekoliko vojnika Alijanse obolelo od virusa korona, a zvaničnici su zabrinuti jer u vreme pandemije NATO ne može garantovati stopostotnu borbenu gotovost svog kontinenta. Pored toga, postoji rizik da pandemija zada udarac i mobilnosti NATO snaga, koja je bila upitna i pre krize, podseća nemački portal. To je uzrokovano činjenicom da evropske zemlje zatvaraju granice, što sprečava operativno prebacivanje trupa sa zapada na istok.

Prema informacijama Bundesvera, iako je broj zaraženih vojnika u Litvaniji mali, aktivnosti povezane sa vojnim vežbama su ograničene.

Sa druge strane, nemačko izdanje navodi da virus korona nije uticao na Rusiju, te da zemlja nije menjala plan vojnih vežbi.

„S obzirom na sisteme PVO S-400, koji su razmešteni u Kalinjingradu, sisteme ’Iskander‘ i nove krstareće rakete, Rusija je u stanju da blokira vazdušni prostor NATO-a, što bi drastično smanjilo mogućnost Alijanse za manevrisanje. U slučaju hipotetičkog napada Rusije na baltičke zemlje, Moskva bi imala na raspolaganju 27 bataljona Zapadnog vojnog okruga, koje brzo može dovesti u stanje borbene gotovosti“, navodi se.

List dodaje i da je upravo iz tog razloga bivši komandant američkih snaga u Evropi Ben Hodžes zagovarao ideju „vojnog Šengena“, u okviru koje bi NATO snage mogle slobodno da se kreću po Evropi. Međutim, u vreme pandemije, te ideje se niko ne seća, zaključuje autor članka.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track