NIJE TAJNA DA UV ZRACI UBIJAJU VIRUSE Naučnici otkrili u kojim uslovima korona može da preživi svega 30 sekundi! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

direktno

NIJE TAJNA DA UV ZRACI UBIJAJU VIRUSE Naučnici otkrili u kojim uslovima korona može da preživi svega 30 sekundi! (VIDEO)

Planeta -

Američki naučnici kažu da koronavirus najbrže umire kada je izložen direktnoj sunčevoj svetlosti, iako navedena studija još uvek nije objavljena i čeka eksternu procenu.

Vilijam Brajan, savetnik za nauku i tehnologiju Ministarstva za unutrašnju bezbednost, rekao je novinarima u Beloj kući u četvrtak da su vladini naučnici otkrili da ultraljubičasti zraci imaju snažan uticaj na patogen, nudeći nadu da će se njegovo širenje možda olakšati tokom leta.

"Virus umire najbrže u prisustvu direktne sunčeve svetlosti", rekao je Brajan.

"Naše najupečatljivije zapažanje do sada je snažan efekat koji izgleda da solarna svetlost ima na ubijanje virusa - i na površini i u vazduhu", dodao je. "Videli smo sličan efekat i sa temperaturom i vlagom, gde je povećanje temperature i vlažnosti vazduha ili oboje generalno manje povoljno za virus."

Odavno je poznato da ultraljubičasto svetlo ima sterilizacijski efekat, jer zračenje oštećuje genetski materijal virusa i njegovu sposobnost da se replicira.

Ali koronavirus se takođe pokazao smrtonosnim u mestima sa toplim vremenskim uslovima, kao što su Singapur, Malezija i Tajland, postavljajući šire pitanja o uticaju faktora životne sredine.

Dr Margaret Haris iz Svetske zdravstvene organizacije rekla je za Al Džaziru da "dokazi ne podržavaju [teoriju o sunčevoj svetlosti]".

"Žao mi je, ali ne možemo se nadati da će leto imati efekat za koji se mnogi nadaju da će to učiniti", rekao je Haris.

Brajan je upozorio da bi bilo "neodgovorno" reći da će topliji letnji meseci eliminisati virus. Ali rekao je da će taj vremenski period pružiti "priliku za napredovanje" pandemije.

Istraživanje koje je citirao Brian još uvek nije objavljeno na pregled, što otežava nezavisnim stručnjacima da komentarišu koliko je bila čvrsta njegova metodologija.

Ključno pitanje biće koliki je intenzitet i talasna dužina UV svetlosti korišćen u eksperimentu i da li to tačno oponaša prirodne svetlosne uslove tokom leta.

Dosadašnje studije nisu našle pouzdane dokaze da će toplije temperature i veća vlažnost proleća i leta pomoći umanjiti širenje virusa.

Brajan je podelio dijapozitiv koji je sažeo glavne nalaze eksperimenta, sprovedenog u Nacionalnom centru za analizu i protivmere u biodefenu u Merilendu.

Na neporoznim površinama poput nerđajućeg čelika, novom koronavirusu je potrebno 18 sati da izgubi pola snage u mračnom okruženju sa niskom vlagom, rekao je Brajan.

Taj period poluživota je pao u okruženju sa visokom vlažnošću na šest sati, a kada je virus bio izložen visokoj vlažnosti i sunčevoj svetlosti, poluživot je pao na dve minute, rekao je.

Istraživači su pronašli sličan efekat sa koronavirusom koji je suspendovan u vazduhu - simulirajući kašalj ili kihanje koji često širi bolest. U mračnoj sobi virus je održavao polovinu snage sat vremena.

Ali kada je bio izložen sunčevoj svetlosti, izgubio je polovinu snage za 90 sekundi, rekao je Brajan.

Istraživači su takođe otkrili da je izopropil alkohol efikasnije dezinfekcijsko sredstvo od izbeljivača, dodao je on.

Kurir.rs/Al Džazira Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track