KIM DŽONG-UNA NEMA JER SE UPLAŠIO! Izveštaji sada govore da nije bolestan nego da se SAKRIO OD JEDNE STVARI!
Foto: AP / Alexander Safronov / Press Office of the Primorye Territory Administration

severna koreja

KIM DŽONG-UNA NEMA JER SE UPLAŠIO! Izveštaji sada govore da nije bolestan nego da se SAKRIO OD JEDNE STVARI!

Planeta -

Kim Džong-un je možda propustio ključni praznik 15. aprila jer je zabrinut zbog koronavirusa, a ne zato što je bolestan, izjavio je u utorak ministar Južne Koreje za pitanja Severne Koreje.

Odsustvo severnokorejskog lidera Kima na javnim ceremonijama povodom godišnjice rođenja njegovog dede i osnivača zemlje, Kim Il-sunga, bilo je bez presedana i od tada ga nisu videli u javnosti. To je dovelo do višednevnih spekulacija o njegovom zdravlju.

Južnokorejski zvaničnici naglašavaju da nisu otkrili neobična kretanja u Severnoj Koreji i upozorili su da su pogrešni izveštaji koji govore o tome da je Kim možda bolestan.

Severna Koreja je saopštila da nema potvrđenih slučajeva koronavirusa, ali s obzirom na činjenicu da je zemlja preduzela stroge korake da spreči izbijanje zaraze, Kimovo odsustvo sa ceremonije nije naročito neobično, izjavio je ministar Kim Jeon-čul.

"Tačno je da nikada nije propustio godišnjicu rođendana Kim Il-sunga otkako je preuzeo vlast, ali mnogi događaji, uključujući proslave i banket, otkazani su zbog zabrinutosti zbog koronavirusa", rekao je Kim Jeon-čul na raspravi u parlamentu.

Istakao je da su postojala najmanje dva slučaja od sredine januara, kada Kim Dđong-un nije bio na vidiku skoro 20 dana.

„Ne mislim da je to posebno neobično s obzirom na trenutnu situaciju oko koronavirusa.“

Severna Koreja je otkazala neke velike događaje, blokirala granice granice i sprovela karantinske mere u nastojanju da spreči izbijanje koronavirusa.

Ali ako se Kim krije zbog straha od Covid-19, to bi "napravilo rupu u državnim medijskim izveštajima u kojima se govori da se krizom savršeno upravljala", rekao je Čed O'Kerol, izvršni direktor "Korea Risk Group", koji prati Severnu Koreju.

"Ako on samo pokušava da izbegne infekciju, teoretski bi trebalo biti veoma lako objaviti fotografije ili video zapise živog i zdravog Kima", rekao je.

Izvor upoznat sa američkim obaveštajnim izveštajem rekao je u ponedeljak da je potpuno moguće da je Kim nestao iz vida javnosti da izbegne izloženost Covid-19, a viđenje njegovog predsedničkog voza u primorskom letovalištu Vonsan sugerisalo je da je možda tamo ili da je imao bio tamo nedavno.

Ali izvor je rekao da, budući da ne postoji potvrda takvog zaključka, američke agencije takođe razmišljaju o mogućnosti da bi Kim mogao biti i ozbiljno bolestan.

Kurir.rs/CNBC/P.L.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track