MADAGASKAR NAPRAVIO NARODNI LEK ZA KORONU: Siromašnima i deci besplatno! Predsednik promovisao napitak ali bez dokaza!
Foto: Profimedia

od gorkog korena

MADAGASKAR NAPRAVIO NARODNI LEK ZA KORONU: Siromašnima i deci besplatno! Predsednik promovisao napitak ali bez dokaza!

Planeta -

Afrika je dobila svoj prvi lek protiv koronavirusa, a prema rečima predsednika Madgaskara Endrjua Radžoelina to gorko biljno piće, napravljeno od artemisie (vrste pelina), - gorog korena koji se uzgaja na ostrvu i koristi u nekim lekovima protiv malarije, će lečiti obolele ali i preventinvo delovati na sve ostale.

Predsednik Madagaskara Andri Rajoelina promovisao je lek - Covid Organics na nacionalnoj televiziji uz navode da će napitak naprvljen na ostrvu "promeniti tok istorije" i što je najvažnje siromašnima i deci će biti deljen besplatno.

foto: Profimedia

Ostalim građanima će se napalćivati 30 centi za manju plastičnu flašu ili 80 centi za litar, prenosi Africanews pa, potom i američki mediji.

Lek je napavio Institut za primenjena istraživanja koji više od 30 godina istražuje upotrebu tradicionalnih lekova na Madagaskaru.

Biljni napitak nije naučno testiran i nema dokaza da deluje protiv COVID-19. Ali predsednik to sa oduševljenjem promoviše.

foto: Profimedia

"Ono što želimo da uradimo jeste da popularišemo naše piće da bismo zaštitili naše ljude", rekao je Radžoelina i potom ispio bočicu leka koji će biti prodavan i u kesicama za čaj po ceni od 2.6 dolra za 14 komada.

Pojedini zvaničnici na Madagarskaru su protiv leka jer kako tvrde nije dokazan, pa su se neka deca iz škole pred kojom je deljen plašila da ga probaju.

Neka su se da bi mogla da uđu na nastavu, odlučila da poveruju predsedniku i popila ga bez obzira na to što su im roditelji trekli da to na rede.

"Gorak je i pomalo sladak, u isto vreme, jedva sam popila da mi ne pirpadne muka", rekla je jedna žena i dodala da ne zna kako bi mogla da popije celu bocu. Druga opet kaže da je navikla na narodnu medicinu i da je normalno da proba lek.

foto: Profimedia

Učenici škole ispred koje je deljen napitak namrštivši se na gorki ukus popili su piće i ulaze u učionice u kojima svako od njih sedi sam u klupi da bi se poštovala socijalna distanca.

Madagaskar, ostrvska država u Indijskom okeanu ima 26 miliona ljudi, 128 je zabeleženih slučajeva Covid-19 i što je važnije nijedan život nije izgubljen. Oporavila se 71 osoba.

Američki međii koji su preneli priču podsećaju na upozorejne nadležnih u SAD da se ne koriste prirodni lekovi i čajevi koji nisu dokazani jer mogu da nanesu štetu.

U SAD se mogo čuti čak i od predsednika da bi za lečenje koronavirusa mogla da se korisiti varikina odnosno slična sredstva za dezinfekciju, čak je bilo primera da su neke poznate ličnosti navodile da im je kupanje u varikini, rablazeno, po uptutstvu lekara pomoglo.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track