ČUDO JE ŠTO UOPŠTE SEDIM OVDE I RAZGOVARAM SA VAMA: Porodila se dok je bila na respiratoru, a sada je pobedila koronu
Foto: Printscreen video UC Medical Center/Fox19.com

amerika

ČUDO JE ŠTO UOPŠTE SEDIM OVDE I RAZGOVARAM SA VAMA: Porodila se dok je bila na respiratoru, a sada je pobedila koronu

Planeta -

Majka iz Ohaja koja se porodila dok je bila na respiratoru pobedila je korona virus. Megan Sajts (27) bila je u sedmom mesecu trudnoće sa svojim drugim detetom kad su je hitno prevezli u bolnicu 1. aprila jer je imala poteškoće s disanjem, piše Miror.

Testiranjem je otkriven korona virus u njenim plućima i stavljena je na respirator u budnom stanju. Ona je rekla da je mogla da oseti kako joj cevčica ulazi u dušnik. Kasnije je prebačena u drugu bolnicu, u Dejtonu, a kako se njeno stanje nakratko poboljšalo lekari su sklonili respirator. Ali, onda je došlo do naglog pogoršanja.

"Za 48 sati moje stanje se potpuno pogoršalo", rekla je Megan.

Ona nije mogla da vidi ni svog supruga Donija, svoje roditelje, rođake ili prijatelje zbog restrikcija u bolnici zbog pandemije korona virusa.

"Imala sam trenutke sloma. Rekla sam sebi da je to to, da neću uspeti. Sve u mom telu je bolelo, disanje je bilo bolno, pokreti, kašalj, bilo šta", navela je Megan.

Ona je zatražila od bolničkog osoblja da je ponovo stave na respirator, ali ovog puta uspavanu. Lekari su 8. aprila rekli njenom mužu da bi respirator mogao pomoći Megan da izgura trudnoću do 30. nedelje. Međutim, 20 minuta kasnije Donija su pozvali lekari da bi mu saopštili da Meganina pluća otkazuju. Lekari su rekli da moraju da je porode sledećeg dana kako bi je spasili.

Megan je podvrgnuta proceduri vantelesnog održavanja života, takozvane ekstrakorporalne membranske oksigenacije (ECMO), što je kako kaže anesteziolog UC Helta dr Suzan Benet “skoro poslednje sredstvo”. To znači da je stavljena na mašinu koja privremeno zamenjuje njeno srce i pluća.

Miror ukazuje da UC Helt nikada nije stavio trudnicu na ECMO mašinu, ali Megan je bila dobar kandidat.

Ona je potom zajedno za uređajem prevezena helikopterom u bolnicu Majami Veli u Dejtonu gde je obavljen carski rez, nakon 29 nedelja i šest dana trudnoće. Rođen je dečak, koji je smešten na odeljenje neonatalne intenzivne nege.

Kad se Megan probudila nije se sećala porođaja jer je bila uspavana.

"Imala sam mnogo halucinacija od tada… ali samog tretmana ECMO se ne sećam", rekla je ona.

Megan se zahvalila lekarskom timu što joj je spasio život, nakon što joj je njen muž rekao da je imala šanse da preživi manje od 40 odsto.

"Nemam reči. Nema načina na koji mogu da im se zahvalim kako zaslužuju. Ovo je nadrealno", rekla je ona.

"Pravo je čudo što uopšte sedim ovde i razgovaram s vama", dodala je Megan.

Nakon deset dana Megan je konačno mogla da upozna svog novorođenog sina Džejmsona, koji je i dalje u bolnici. Lekari kažu da je beba zdrava i da nema znakova infekcije korona virusom, te da će ga pustiti kući za četiri-pet nedelja.

Video pogledajte OVDE.

Kurir.rs/Miror/Blic

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track