JEDAN SLUČAJ KORONE BI MOGAO DA PROMENI SVE: Virus stigao u Francusku najmanje 30 dana pre zvanične potvrde?
Foto: EPA / EMMA LE ROUZIC / FRENCH AIR FORCE

preokret

JEDAN SLUČAJ KORONE BI MOGAO DA PROMENI SVE: Virus stigao u Francusku najmanje 30 dana pre zvanične potvrde?

Planeta -

Jedan slučaj koronavirusa u Francuskoj mogao bi promeniti sliku širenja virusa u toj zemlji ali i Evropi. Naime, naknadnom analizom uzoraka potvrđeno je da je Francuz preboleo koronavirus mesec pre nego što je zvanično potvrđen prvi slučaj.

Lekari su testirali 24 uzorka pacijenata koji su se tokom prošlog decembra i januara lečili u pariskim bolnicama "Avicenne" i "Jean Verdier". Pokazalo se da je jedan pacijent primljen u bolnicu 27. decembra bio pozitivan na prisustvo koronavirusa, piše Gardijan.

Uzorci su prvenstveno testirani na običn grip, ali je dodatno skeniranje otkrilo prisustvo opasne zarazne bolesti mesec pre nego što su francuske vlasti znale da je koronavirus ušao u zemlju.

foto: EPA / EMMA LE ROUZIC / FRENCH AIR FORCE

Gotovo 25.000 osoba umrlo je u Francuskoj od posledica zaraze, a prvi slučajevi "potvrđeni" su 24. januara. Uključivali su pacijenta iz Bordoa, ali i dva pacijenta iz Pariza.

Ono što je bitno jeste da su slučajevi u Francuskoj zapravo prvi zvanični slučajevi u Evropi. To znači da koronavirus nije samo ranije ušao u Francusku, nego je nepoznat broj Evropljana takođe izložen virusu znatno ranije nego što se mislilo.

Znanje o prvim slučajevima, njihovim lokacijama i kontaktima jako je važno u praćenju širenja zaraze i uspostavljanju kontrole. Ipak, ni sada nije sigurno da li je pacijent s kraja 2019. godine prvi zaraženi.

foto: EPA/JULIEN DE ROSA

On se u međuvremenu oporavio i istraga o njegovim kontaktima je izvršena. Pokazalo se da je zarazio svoje dvoje dece, ali ne i suprugu.

Francuz nije putovao, ali je njegova supruga radila u blizini osoba poreklom iz Kine, mada nije poznato da li su oni putovali u matičnu zemlju.

Ono što je sada poznato jasno jeste da je virus kružio Francuskom već krajem 2019. godine, a ne tek krajem januara 2020.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track