Najnovije vesti

OTKRIVENA ANTITELA KOJA BLOKIRAJU VIRUS DA UĐE U TELO: Holandski lekari na putu do leka za kovid-19!
Foto: EPA / JUANJO MARTIN

borba sa pandemijom

OTKRIVENA ANTITELA KOJA BLOKIRAJU VIRUS DA UĐE U TELO: Holandski lekari na putu do leka za kovid-19!

Planeta

Tim holandskih naučnika otkrio je antitela koja sprečavaju da virus Kovid-19 uđe u ljudske ćelije, što bi moglo da dovede do razvoja leka, prenosi portal Sajens dejli (Sciencedaily).

Istraživači sa Univerziteta Utreht medicinskog centra Erazmus i Harbur Biomed (HBM) saopštili su da su identifikovali celo ljudsko monoklonsko antitelo koje sprečava da virus SARS-CoV-2 (COVID-19) prodrte u ćeliju.

Otkriće koje je objavljeno danas na sajtu Nature Communications predstavlja početni korak ka razvoju potpuno ljudskog antitela za lečenje ili sprečavanje Kovida - 19. 

foto: Shutterstock

Prema rečima koautora istraživanja Berend Jan Boša, neutrališuće antitelo ima potencijal da zaustavi tok infekcije u zaraženoj osobi, pomogne "čišćenje" od virusa ili zaštiti nezaraženu osobu koja se nađe izložena virusu. 

"Ova karakteristika antitela u unakrsnoj neutralizaciji je veoma zanimljiva i sugeriše da može da ima potencijal u ublažavanju bolesti izazvanih korona virusima koji će nastati u budućnosti", rekao je on. 

foto: EPA / Rolex Dela Pena

Antitelo korišćeno u ovom istraživanju u potpunosti je ljudsko, što omogućava da se razvoj leka nastavi ubrzano i smanje potencijalne nuspojave povezane sa imunitetom.

Razlika između potpuno ljudskog antitela i drugih antitela jeste u tome što se druga antitela prvo razvijaju u drugim vrstama pre nego što budu "humanizovana" kako bi se mogla preneti i na čoveka.

Istraživanje je sprovedeno korištenjem H2L2 transgene mišje tehnologije, koja omogućava istraživačima da razviju humana antitela bez testiranja na ljudima.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: EPA / JUANJO MARTIN

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...