TROJE UGLEDNIH RUSKIH LEKARA PALO KROZ PROZORE KLINIKA Istraga u toku, spekuliše se o tretmanu doktora u vreme epidemije
Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

misterija

TROJE UGLEDNIH RUSKIH LEKARA PALO KROZ PROZORE KLINIKA Istraga u toku, spekuliše se o tretmanu doktora u vreme epidemije

Planeta -

Front U jeku pandemije koronavirusa dve ugledne doktorke preminule su nakon pada kroz prozor, dok je jedan medicinar završio u komi

MOSKVA - Troje uglednih ruskih doktora za samo dve nedelje palo je kroz prozore klinika u kojima su radili, što je pokrenulo talas spekulacija o tretmanu zaposlenih na prvoj liniji fronta protiv koronavirusa u najvećoj zemlji na svetu.

Policija je pokrenula istragu nakon što su preminule dve doktorke - Jelena Nepomnjašča i Natalija Lebedeva, dok se lekari bore za život Aleksandra Šulepova (37), koji je u komi nakon što je zadobio frakturu lobanje. Za ovo troje zajedničko je to što su kritikovali vlast.

Raste broj zaraženih

Prema poslednjim podacima, u Rusiji je zaraženo više od 155.000 ljudi, dok je umrlo preko 1.450 osoba. Iako je broj preminulih relativno mali, zabrinjava činjenica da se poslednjih nekoliko dana broj novozaraženih kreće oko 10.000, što ukazuje na to da je Rusija još daleko od vrhunca zaraze.

foto: Privatna Arhiva

Aleksandar Šulepov (37), medicinar iz grada Voronjež (oko 500 km južno od Moskve), nalazi se u kritičnom stanju posle pada kroz prozor drugog sprata bolnice u kojoj se lečio od korone. Moskou tajms prenosi da je njegov kolega Aleksandar Kosjakin 22. aprila postavio video u kojem Šulepov tvrdi da su ga nadležni promorali da radi iako je zaražen koronavirusom. Tri dana kasnije on je javno povukao svoje tvrdnje posle razgovora u policiji: - Poslednji put sam sa Šulepovom razgovarao 30. aprila. Osećao se dobro i trebalo je da bude otpušten iz bolnice - kaže Kosjakin.

Kovid bolnica

Prošlog petka doktorka Jelena Nepomnjašča preminula je od povreda zadobijenih nakon pada s petog sprata bolnice u Krasnojarsku. Ruski mediji su preneli da je ona pala kroz prozor posle sastanka sa zdravstvenim zvaničnicima na kome se diskutovalo o tome da klinika bude pretvorena u kovid bolnicu. Ona se tome oštro protivila jer zaposleni nisu bili obučeni i nisu imali zaštitnu opremu za borbu protiv smrtonosnog virusa. Iz ministarstva zdravlja su te navode demantovali, tvrdeći da je klinika u Krasnojarsku trebalo da bude rezervna opcija.

foto: Privatna Arhiva

Doktorka Natalija Lebedeva preminula je u bolnici 24. aprila, posle pada kroz prozor bolnice gde je lečena od korone. Ona je bila šef hitne službe u „Zvezdanom gradu“, trening centru za kosmonaute nedaleko od Moskve. Nadležni su njenu smrt opisali kao „tragičnu nesreću“, navodeći da je Lebedeva bila „veliki profesionalac i da je svakog dana radila na spasavanju života“.

foto: Privatna Arhiva

Korona protiv predsednika Putinu pala popularnost

Loša reakcija vlasti i širenje koronavirusa doveli su do naglog pada popularnosti predsednika Vladimira Putina. Njegova popularnost je najmanja u poslednjih 14 godina. Prošlog juna njega je podržavalo 54 odsto Rusa, a danas tek 46 odsto ispitanih tvrdi da bi želelo da Putin ostane na vlasti i po isteku sadašnjeg mandata 2024. To istraživanje je uradio nezavisni Levada centar. Rezultati marketinške agencije VTsIOM još su nepovoljniji po predsednika, jer je samo 28,3 odsto ispitanika navelo Vladimira Putina kao političara kome u potpunosti veruju.

Kako je ušla korona u Rusiju Virus probio prvu odbranu

Rusija je na početku pandemije brzo i odlučno reagovala zatvorivši granicu s Kinom i uvodeći karantin za sve koji dolaze iz zemalja gde su zabeleženi prvi slučajevi zaraze. Te mere su znatno usporile širenje virusa, koji je ipak uspeo da probije prvu liniju odbrane, nakon čega su počeli pravi problemi. Virus se uvukao u zdravstveni sistem i inficirano je više od 3.000 vojnika. Moskva je najveće žarište u državi.

Kurir.rs

Foto: Profimedia, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track