NAUČNICI OTKRILI STOTINE MUTACIJA VIRUSA: Jedna od njih čini ga opasnijim! Još se ne zna koliko će vakcina biti efikasna
Foto: EPA / John G. Mabanglo

borba sa kovd-19

NAUČNICI OTKRILI STOTINE MUTACIJA VIRUSA: Jedna od njih čini ga opasnijim! Još se ne zna koliko će vakcina biti efikasna

Planeta -

Naučnici u SAD i Velikoj Britaniji identifikovali su stotine mutacija virusa koji izaziva bolest Kovid-19, ali još niko nije utvrdio šta će to značiti za širenje virusa u populaciji i koliko efikasna vakcina može biti.

Preliminarna istraživanja iz SAD sugerisala su da jedna određena mutacija - D614G - postaje dominantna i može učiniti bolest zaraznijom, a možda i opasnijom, ali rezultati istraživanja još uvek nisu službeno objavljeni, prenosi BBC.

Druga studija sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) identifikovala je 198 mutacija virusa koje se ponavljaju. Jedan od njenih autora, profesor Fransoa Baluk, istakao je da mutacije same po sebi nisu loša stvar i da ništa ne sugeriše da SARS-CoV-2 mutira brže ili sporije nego što se očekivalo.

foto: Shutterstock

"Za sada ne možemo reći da li SARS-CoV-2 postaje manje ili više smrtonosan i zarazan", kaže Baluk.

Prema studiji sa Univerziteta u Glazgovu, koja je takođe analizirala mutacije, ove promene ne predstavljaju različite sojeve virusa. Škotski naučnici su zaključili su da trenutno cirkuliše samo jedna vrsta virusa.

Nadgledanje malih promena u strukturi virusa važno je za razumevanje razvoja vakcina. Virus gripa, primera radi, mutira tako brzo da se vakcina mora prilagođavati svake godine kako bi se nosila sa specifičnim sojem koji cirkuliše.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / John G. Mabanglo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track