DOBIO KORONU PRE NEGO ŠTO SE POJAVILA U VUHANU: Francuski nulti pacijent misterija za zdravstvo, kako se i gde zarazio?
Foto: Screenshot

opasno

DOBIO KORONU PRE NEGO ŠTO SE POJAVILA U VUHANU: Francuski nulti pacijent misterija za zdravstvo, kako se i gde zarazio?

Planeta -

Amiruš Hamar (43) u francuskim medijima razotkrio se kao potencijalni "nulti pacijent" u toj zemlji, to jest prva osoba koja se tamo zarazila korona virusom, i to još u decembru prošle godine. I ono što je posebno zanimljivo - nije putovao u Kinu, što navodi na zaključak da je virus Evropom kružio i pre nego što je krajem 2019. u bolnici u Vuhanu uopšte utvrđeno da se pojavio novi korona virus.

Hamar je odlučio da razgova s novinarima televizije BFMTV nakon što je jedna bolnica pokraj Pariza ponovo testirala uzorke koje je dao kad je krajem prošle godine oboleo od, kako je mislio, gripa. Ti uzorci su uzeti 27. decembra, a u ponedeljak je objavljeno da je ponovljeni test otkrio da je 43-godišnji Francuz zapravo bio pozitivan na novi korona virus.

U razgovoru za BFMTV Hamar je otkrio da je patio od "vrlo ozbiljnih" bolova u grudima, ali je rekao da su lekari njegovu bolest dijagnostikovali kao plućnu infekciju.

Iako stručnjaci upozoravaju da ne bi trebalo brzati sa zaključcima na temelju njegovog primera, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) poručila je da nije neobično da se slučaj zaraze dogodio u decembru. Štaviše, dodali su da je moguće da ćemo imati još sličnih otkrića o ranim slučajevima zaraze iz prošle godine.

Iz SZO su takođe poručili i drugim državama da provere da li je i kod njih bilo slučajeva zaraze krajem 2019. godine.

"Tako ćemo dobiti novu i jasniju sliku o širenju korona virusa", rekli su iz SZO, a piše “Dejli mejl”.

Nejasno je kako se zarazio

Nejasno je kako se Hamar zarazio, budući da se ne može uspostaviti direktna veza između njega i neke osobe iz Kine u kojoj je pandemija i počela prošle godine.

Jedna od pretpostavki jeste da se Francuz alžirskog porekla zarazio preko svoje supruge koja radi u supermarketu pokraj pariskog aerodrome “Šarl de Gol”, a u koji svraćaju putnici koji su sleteli na aerodrom. Osim toga, lekari koji su otkrili Hamarov slučaj kažu i da je njegova supruga radila na ribljoj pijaci s kolegama kineskog porekla.

"Sada nastojimo da ustanovimo da li je ona bila asimptomatski prenosilac virusa " kaže dr Iv Koen iz bolnice u kojoj se Hamar lečio.

Sam Hamar je otkrio da mu se upravo dr Koen javio pre nekoliko dana i rekao mu da je "100 odsto pozitivan na virus".

Krajem prošle godine, Hamar je imao visoku temperaturu, suv kašalj i probleme s disanjem, sve simptome koji se danas povezuju s kovidom-19. I on sam je prvo mislio da je grip, ali je ipak otišao u bolnicu, gde je dobio i masku za disanje.

"U pet ujutro otišao sam u bolnicu i rekao da mi odmah treba lekar, budući da nešto nije u redu. Imao sam bolove u grudima ", rekao je Hamar.

Lekari nisu mogli da utvrde od čega tačno boluje, ali su mu rekli da možda ima plućnu infekciju te su ga upozorili da je bolest "vrlo ozbiljna".

Nakon nekoliko dana u bolnici Hamaru se stanje ipak popravilo te se vratio kući i potpuno oporavio od misteriozne bolesti. Nije bio ni svestan da je bio zaražen novim korona virusom, prenosi "Jutarnji list".

Prekrajanje toka zaraze

Ova priča je itekako zanimljiva kad se pogleda dosad poznat tok širenja korona virusa. Kina je prvi slučaj prijavila SZO tek 31. decembra prošle godine, a prvi slučaj zaraze izvan Kine potvrđen je tek 13. januara 2020. Francuska je, zvanično, prvi slučaj zabeležila tek 24. januara.

Dr. Koen je rekao da su naučnici iz dve bolnice testirali starije uzorke 24 pacijenta na korona virus, od kojih je jedan bio pozitivan.

Rezultat je pokazao da je Hamar korona virusom bio zaražen mesec dana pre prvog zvanično potvrđenog slučaja u Francuskoj i pre nego što je prvi slučaj zvanično potvrđen u Kini.

Svi uzorci testirani u tom mini istraživanju bili su ranije skupljeni zbog testiranja na grip, a svaki je testiran nekoliko puta kako ne bi bilo sumnje u rezultat. Dr Koen, međutim, kaže da je prerano da se kaže da li je Hamar francuski "nulti pacijent".

"Možda jeste, ali možda ima i ranijih slučajeva iz drugih francuskih regija. Sve negativne uzorke testirane na upalu pluća trebalo bi ponovo testirati, ali na korona virus. Virus je verovatno već cirkulisao među stanovništvom ", kaže on.

"Ne znamo kako se Hamar zarazio - nije nigde putovao, a jedni stalni kontakt koji je imao bila je njegova žena ",govori dr Koen.

"Virus je mogao neprimetno da se proširi među stanovništvom ", smatra dr Olivije Bušar, šef Odeljenja za infektivne bolesti u bolnici u kojoj se Hamar lečio.

Mnogi stručnjaci, međutim, ipak upozoravaju da se na osnovu jednog slučaja ne može još govoriti o "neprimetnom širenju zaraze".

"Ovi dokazi nisu konačni, iako je moguće da je reč o jednom od ranijih slučajeva", smatra profesor molekularne biologije na Univerzitetu u Notingemu Džonatan Bol.

Kurir.rs/Blic/Jutarnji.hr Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track