Najnovije vesti

BRAZIL JE ZEMLJA GDE SE KORONA ŠIRI NAJVEĆOM BRZINOM: Zaraženo skoro 136.000 ljudi, može da postane novo svetsko žarište
Foto: EPA / Fernando Bizerra

dramatično

BRAZIL JE ZEMLJA GDE SE KORONA ŠIRI NAJVEĆOM BRZINOM: Zaraženo skoro 136.000 ljudi, može da postane novo svetsko žarište

Planeta

Više od 300.000 ljudi pozitivno je na južnoameričkom kontintentu, koji je pandemiija virusa zahvatila poslednji, a Brazil sa skoro 136.000 obolelih, prema procenama stručnjaka, klizi ka tome da postane novo svetsko žarište, piše The Brazilian report.

Sa tom ocenom saglasan je i predsednik Argenitne Alberto Fernandez, dodajući da je Brazil, osma zemlja na svetu po broju zaraženih, veliki rizik za zemlje Latinske Amerike.

Jedan od najstarijih medicinskih časopisa The Lancet smatra da je najveći problem za zemlju koja treba da odgovori na rastući problem epidemije taj što je na njenom čelu čovek poput Žaira Bolsonara.

The Lancet dodaje da zabrinjava i to što je za samo pet dana smrntnost udvostručena kao i to što je studija Imperial koledža iz Londona sprovedena u 49 zemalja pokazala da je Brazil zemlja sa najvišom brzinom prenosa (R0 od 2 81) COVID-19.

Brazil je u sredu prvi put zabeležio više od 10.030 novih slučajeva i 620 mrtvih. U zemlji do sada ima više od 9.000 izgubljenih života.

The Brazilian report navodi da brojne studije brazilskih fakulteta, uz činjenicu da bi zemlja mogla da da postane svetski epicentar korona virusa, upozoravaju i na to da je broj pozitivnih u zemlji između 1.6 i dva miliona.

The Lancet podseća da je prvi slučaj u Brazilu zabeležen 25. februara, da zemlja ima najviše pozitivnih i mrtvih u Latinskoj Americi - 4. maja ih bilo 105.222 obolelih a 7.288 mrtvih, dok ih je danas 135.693.

Navode i da da su sve te cifre potcenjene.

Veliki gradovi kao što su Sao Paulo i Rio de Janeiro sada su glavna žarišta, ali postoji zabrinutosti i rani znaci da se infekcije sele u unutrašnjost manjih gradova sa neadekvatnim brojem respiratora i kreveta za intenzivnu negu.

Podaci takođe govore da su kapaciteti na intenzivnoj nezi u četri velika grada, među kojima je i Rio popunjenji 90 odsto a u Sao Paolu 69.

"Ipak, možda je največha pretnja brazilskom odgovoru na COVID-19 njegov predsednik Žair Bolsonaro", naveli su zdravstveni stučjnaci i podsetili da je predsednk pre nekoliko dana novinarima koji su ga pitali da prokomentariše drastičan porast obolelih rekao "Pa šta, šta očekujete od mene da radim" .

Čelnici Brazila zahtevali su da se mere borbe protiv korona virusa ubaže jer ne žele u ekonomskom smislu da dozvole da zemja postane nova Aegentina ili Venecuela.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...