PANDEMIJA KORONE BILA JE VELIKA TEST ZA KINU: Otkrivene slabosti, reformišu sistem za kontrolu i prevenciju bolesti
Foto: EPA-EFE/YFC CHINA OUT

kovid-19

PANDEMIJA KORONE BILA JE VELIKA TEST ZA KINU: Otkrivene slabosti, reformišu sistem za kontrolu i prevenciju bolesti

Planeta -

Kina će reformisati svoj sistem za kontrolu i prevenciju bolesti kako bi se izborila sa slabostima, koje je razotkrila pandemija korona virusa, izjavio je danas visoko pozicionirani kineski zdravstveni zvaničnik.

"Epidemija korona virusa je veliki test za vladu i sposobnost upravljanja našom zemljom i ona je razotkrila tanku vezu između toga kako rešavamo velike epidemije i javnih zdravstvenih sistema", rekao je novinarima Li Bin iz kineske Nacionalne zdravstvene komisije.

On je dodao da komisija planira da razvije "centralizovani i efikasan" lanac komande i reforme i modernizuje sistem za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Rojters.

Li je istakao da Komisija planira da poboljša korišćenje podataka, veštačke inteligencije i klaud računarstva kako bi se unapredila analiza bolesti, pratio razvoj virusa i distribuirala sredstva.

On je dodao da komisija planira da pojača istraživanje o osnovnoj tehnologiji, poboljša zdravstveno osiguranje i poboljša dostupnost hitnih materijala.

Kina je kritikovana zbog navodne spore reakcije na epidemiju, koja je izbila u gradu Vuhanu. Virus se od tada proširio na ceo svet, pa je trenutno više od četiri miliona ljudi zaraženo, a više od 270.000 preminulo od posledica korona virusa.

U Kini u protekla 24 dana nije zabeležen nijedan smrtni slučaj od korona virusa.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track