HRVATICA IZ SAN FRANCISKA O KORONI U SAD: Tramp nas je ostavio na cedilu, vlada je bila potpuno nespremna za pandemiju
Foto: EPA / Jason Szenes

EPIDEMIJA KORONA VIRUSA

HRVATICA IZ SAN FRANCISKA O KORONI U SAD: Tramp nas je ostavio na cedilu, vlada je bila potpuno nespremna za pandemiju

Planeta -

SAD dosad broji najveći broj preminulih od covida-19, više je od milion i trista osamdeset hiljada zaraženih, a skoro osamdeset i dve hiljade je preminulih.

Iz San Franciska se za RTL javila Hrvatica Branka Kršul koja je na pitanje kako danas izgleda život tamo rekla da je sve "pusto, prazno, mirno, tiho, sunčano...".

"Tramp nas je ostavio na cedilu"

Govori kako je sadašnja američka vlada u Vašingtonu bila potpuno nespremna za pandemiju.

"Obama je bio spreman za pandemiju i za vreme njegovog mandata osnovana je Administracija u interesu Globalne inicijative za zdravstvenu sigurnost za sve buduće pandemije - tada je povod za osnivanje bila ebola. Ta organizacija je bila vrlo efikasna u sukobu s ebolom. Tramp je organizaciju ukinuo.

2015. Bill Gejts je upozorio Trampa o mogućoj pandemiji, no Tramp je nezainteresovan za spasavanje života bolesnih kao i za posledice širenja epidemije.

Nakon brojnih laži i totalne nesposobnosti preduzimanja mera i pomoći američkim saveznim državama, one su postepeno počele da shvataju da su ostavljene na cedilu i da moraju same da pomognu. Srećom, Kalifornija ima inteligentnog i progresivnog guvernera Gavina Njusoma koji je prvi preduzeo meru ostanka kod kuće radi sprečavanja širenja covida-19", kaže.

Opuštanje mera svaka država sprovodi za sebe

U Kaliforniji je dozvoljeno kretanje od samog početka, dokle god se građani pridržavaju dva metra socijalne distance.

foto: EPA / Peter Foley

"Svima se preporučuje fizička aktivnost, a odlazak u apoteke i prodavnice obavlja se kao i pre", kazala je.

Prema guverneru Gavinu Njusomu, odluku o popuštanju mera donosiće doktori i epidemiolozi.

"Naravno, škole, fakulteti, kafići, restorani, svi sportski događaji, pozorišta su zatvoreni. Navodno, 30 američkih država je odlučilo je da otvori svoje poslovne objekte. Tako je, na primer, Florida od samog početka zanemarivala pandemiju nazivajući je (kao i Tramp) demokratskom izmišljotinom.

foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

Florida je prestala s merama i u samo 24 sata nakon otvaranja imala hiljadu novih slučajeva korone. Sad je guverner Floride zabranio sve informacije o novim slučajevima i o broju umrlih. Tako će biti i svim državama koje su prerano otvorile svoje objekte", rekla je Branka.

Kurir.rs/Index.hr/RTL

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track