BRAZIL NA 4. MESTU PO BROJU OBOLELIH OD KORONE: Potpredsednik u samoizolaciji nakon kontakta sa zaraženim službenikom
Foto: Profimedia

KOVID-19

BRAZIL NA 4. MESTU PO BROJU OBOLELIH OD KORONE: Potpredsednik u samoizolaciji nakon kontakta sa zaraženim službenikom

Planeta -

Potpredsednik Brazila Hamilton Mourao testiran je na kovid-19 i nalazi se u samoizolaciji u svojoj rezidenciji, nakon što je zaražen državni sluzbenik koji je prošle nedelje bio u kontaktu sa njim.

Mourao (66) neće obavljati dužnosti do ponedeljka, kada se očekuju rezultati testiranja, prenosi Rojters.

Brazil je postao novo žarište panedmije, a ta zemlja je izbila na četvrto mesto na svetu po broju potvrđenih slučajeva.

KRITIKOVAO RIGOROZNE MERE

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro ponovo je kritikovao mere ograničenja u momentu kada je u zemlji registrovano vise od 15.000 smrtnih slučajeva i skoro 223.000 obolelih od kovida 19.

foto: Profimedia

"Nezaposlenost, glad i siromaštvo biće budućnost onih koji se zalažu za tiraniju potpune izolacije", napisao je na svom profilu na Tviteru Bolsonaro.

Vođa brazilske krajnje desnice i predsednik države već je nekoliko puta kritikovao mere izolacije i jasno stavio do znanja da se zalaže za povratak u normalno stanje.

Mediji pišu da ga vode ekonomski interesi a ne dobrobit građana zemlje, i da je u Brazilu, koji se nalazi među deset zemalja koje je pandemija najviše pogodila, broj obolelih najverovatnije mnogo veći od zvaničnog, jer se ne sprovodi dovoljan broj testiranja.

foto: EPA / Fernando Bizerra

BRAZIL ČETVRTI U SVETU PO BROJU ZARAŽENIH

Brazil je postao četvrta zemlja na svetu po broju zaraženih korona virusom, nakon što je broj potvrđenih slučajeva u toj zemlji porastao na 233.142.

Sa 14.919 novih slučajeva Brazil je prestigao Španiju i Italiju i sada je četvrta najugorženija zemlja sveta iza SAD, Rusije i Velike Britanije.

Rojters napominje da je u toj zemlji sproveden samo mali broj testiranja u odnosu na te tri zemlje, s obzirom na to da je do sada testirano oko 338.000 uzoraka, za razliku iod Itaije i Španije gde je testirano po 1,9 miliona ljudi.

Broj smrtnih slučajeva porastao je za 816 na 15.633. Brazilski predsednik Žair Bolsonaro na meti je kritika širom sveta zbog stava o epidemiji.

On je od početka umanjivao ozbiljnost korona virusa i protivio se merama zatvaranja koje će, kako tvrdi, naneti veliku štetu ekonomiji.

foto: EPA / Joedson Alves

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track