PROTESTI U TIRANI SE NASTAVLJAJU: Građani besni zbog rušenja pozorišta, spremaju se nova okupljanja uprkos zabranama
Foto: AP/Gent Onuzi

ljuti na vlast

PROTESTI U TIRANI SE NASTAVLJAJU: Građani besni zbog rušenja pozorišta, spremaju se nova okupljanja uprkos zabranama

Planeta -

Umetnici i pristalice opozicionih partija u Albaniji ponovo su protestovali zbog odluke vlasti da sruše zgradu Narodnog pozorišta u Tirani.

Uprkos zabrani masovnih okupljanja nekoliko hiljada ljudi okupilo se u ponedeljak u blizini Ministarstva unutrašnjih poslova, nedaleko od mesta gde se nalazilo pozorište, kako bi podržali protest umetnika protiv vlade premijera Edija Rame.

Okupljenima su se obratili umetnici i intelektualci koji su osudili rušenje pozorišta i obećali da će nastaviti proteste dok ne padne vlada.

foto: AP/Gent Onuzi

Učesnici protesta su takođe izrazili protivljenje merama karantina koje je donela vlada, a koje su uvedene zbog pandemije korona virusa.

Jake policijske snage raspoređene su oko zgrada vlade, uključujući sedište premijera i parlamenta.

Albanska opoziciona Demokratska partija osudila je u ponedeljak rušenje zgrade pozorišta, ocenivši da je reč o "jezivom zločinu i grubom kršenju ustava i zakona".

Edmond Budina, jedan od vodećih aktivista Udruženja za zaštitu pozorišta, pozvao je gradonačelnika Tirane Eriona Veliaja da podnese ostavku, a predsednika Iljira Metu, koji je oštro kritikovao rušenje pozorišta, da raspusti parlament.

On je, takođe, pozvao narod da započne kampanju građanske neposlušnosti.

Novi protest planiran je za sredu.

Albanske vlasti srušile su u nedelju zgradu Narodnog pozorišta u Tirani nakon što su uklonile četrdesetak glumaca i aktivista koji su, uz povike "sramota" i "diktatura", pokušali da se suprotstave rušenju. Spor zbog rušenja pozorišta podelio je Albaniju.

Sudbina zgrade arhitekte Đulija Bertea, izgrađene tokom italijanske okupacije Albanije 1939. godine, koja je postala narodno pozorište 1945. godine, podelila je Albance, pa se glumci, aktivisti i opozicija već više od dve godine protive planovima premijera Edija Rame da izgradi novo pozorište.

Umetnici iz Udruženja za zaštitu pozorišta zalagali su se za renoviranje stare zgrade, tvrdeći da je reč o nacionalnoj baštini Albanije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP/Gent Onuzi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track