Najnovije vesti

PANDEMIJA KORONE U ŠVEDSKOJ ODNELA 3.698 ŽIVOTA: U aprilu zabeležili najveći broj preminulih od 1993. godine
Foto: EPA/ANDERS WIKLUND

CRNA STATISTIKA

PANDEMIJA KORONE U ŠVEDSKOJ ODNELA 3.698 ŽIVOTA: U aprilu zabeležili najveći broj preminulih od 1993. godine

Planeta

U Švedskoj je aprila ove godine zabeležen najveći broj smrtnih slučajeva od 1993. godine, piše londonski Dejli mejl.

Kako pokazuju statistički podaci objavljeni danas, u toj zemlji sa 10,3 miliona stanovnika, u toku prethodnog meseca registrovano je 10.458 smrtnih slučajeva, najviše od decembra 1993. godine Zemlja je vrlo brzo odustala od restriktivnih mera karantina koje su uvedene u drugim državama Evrope, bazirajući svoj pristup u borbi sa epidemijom na "principu odgovornosti".

Škole su otvorene za decu mlađu od 16 godina, zajedno s kafićima, barovima, restoranima i drugim poslovnim objektima, a na građane je apelovano da poštuju mere fizičkog distanciranja.

foto: EPA-EFE/Anders Wiklund

U toku aprila ove godine, usled epidemije korona virusa, u Švedskoj je zabeleženo 10.458 smrtnih slučajeva, najviše od decembra 1993. godine.

Te godine Švedska je imala 97.008 smrtnih slučajeva ukupno, najviše nakon 1918. godine kada je pandemija španskog gripa odnela veliki broj života u zemlji.

Iz švedskog zavoda za statistiku navode da ne postoji zvanično objašnjenje za tako veliki broj umrlih decembra 1993. godine, ali napominju da je u to vreme vladala epidemija gripa.

foto: EPA/Henrik Montgomery

Prema preliminarnim podacima, broj smrtnih slučajeva u Švedskoj je u padu od kraja aprila, uključujući i Stokholm, epicentar epidemije u ovoj zemlji koji je početkom aprila imao najveći broj preminulih od posledica COVID-19.

Švedski pristup epidemiji bio je predmet kritike kako u zemlji, tako i u inostranstvu, a broj umrlih od COVID-19 u ovoj zemlji znantno je viši nego u susednim zemljama koje su uvele restriktivnije mere.

U Švedskoj je od početka epidemije zabeleženo 30.377 slučajeva zaraze korona virusom, od čijih je posledica do sada umrlo 3.698 ljudi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...