REČENO NAM JE DA NE ŠALJEMO NIKOGA U BOLNICU: Više od pola žrtava korone u Švedskoj umrlo je u staračkim domovima
Foto: EPA / QUIQUE GARCIA

veliki broj preminulih

REČENO NAM JE DA NE ŠALJEMO NIKOGA U BOLNICU: Više od pola žrtava korone u Švedskoj umrlo je u staračkim domovima

Planeta -

Više pola žrtava novog koronavirusa u Švedskoj umrlo je u staračkim domovima. Neki zdravstveni radnici veruju da je neodlučnost tih domova o slanju svojih štićenika u bolnice ono što je uzrokovalo gubitak života.

Jedan od takvih slučajeva je i onaj Reze Sedghija koji nije bio kod doktora pre nego što je umro od koronavirusa u staračkom domu u severnom Stokholmu.

Sestra mu je dala injekciju morfijuma nekoliko sati pre nego što je preminuo, ali nije dobio kiseonik i niko od radnika nije zvao Hitnu.

"Nikog nije bilo tamo i umro je sam. To nije pošteno", rekla je za BBC Lili Sedghi, ćerka preminulog muškarca.

foto: EPA / QUIQUE GARCIA

Do sada je u Švedskoj preminulo 3698 osoba, a većina ih je starija od 70 godina. Švedska je na početku pandemije napomenula kako je glavni cilj zaštita rizičnih grupa u koju spadaju i stariji, ali sada u vladi i sami priznaju da nisu uspeli u tome.

"Nismo zaštitili najranjivije, posebno starije, uprkos našim najboljim namerama", rekao je premijer Stefan Leven prošle nedelje.

"Rečeno nam je da ne šaljemo nikoga u bolnicu"

Švedska je zabranila posete domovima od 31. marta, a većinom su se borili taktikom imuniteta krda bez jakih restrikcija kao ostatak evropskih država.

Uz to, sve više zdravstvenih radnika izrazilo je zabrinutost zbog kasnog slanja zaštitne opreme u domove i nedovoljno čestog slanja obolelih štićenika u bolnice.

"Rekli su nam da ne šaljemo nikoga u bolnicu pa makar se radilo o 65-godišnjaku koji još ima godine života ispred sebe. Rekli su nam da ih ne šaljemo", kaže Latifa Lofvenberg, sestra koja je radila u nekoliko domova na severu Stokholma.

foto: EPA/Henrik Montgomery

"Neki su mogli da provedu još godina života sa svojim voljenima, ali nisu imali priliku jer nikada nisu došli u bolnicu", dodala je Lofvenberg.

Sada radi u velikoj bolnici u istom gradu i kaže kako im dolaze većinom mlađi pacijenti. Još jedan zdravstveni radnik u Stokholmu koji je hteo da ostane anoniman rekao je BBC-u kako u bolnici nisu dobili nijedan poziv iz nekog staračkog doma tokom ove pandemije.

Državne smernice

Švedska nalaže kako se stariji pacijenti, bilo u privatnim ili državnim domovima, ne bi trebali automatski da se vode u bolnicu na lečenje.

Umesto toga odgovornost ide na radnike koji trebaju da procene benefit odlaska u bolnicu, odnosno kolika je šansa da se stariji bolesnik u bolnici ili na putu do bolnice zarazi koronavirusom. Takođe trebaju da razmotre koliko će takav odlazak uticati na komfor i osećaj bezbednosti bolesnika.

foto: EPA/Brais Lorenzo

Kako ostale zemlje prioritizuju pacijente?

Velika Britanija veruje da je briga za obolele od covida-19 dostupna svima, bez obzira na starost ili nivo bolesti.

Nemačka tvrdi kako je svaki pacijent sa simptomima novog koronavirusa pregledan kod doktora i da nema nijednog pacijenta koji nije dobio pomoć koja mu je bila potrebna. U nekim su slučajevima svi štićenici domova bili su prebačeni u bolnice, a neki domovi su posedovali hitne doze kiseonika za svoje štićenike.

Danci kažu kako su svi pacijenti kojima je trebao kiseonik poslati u bolnicu. To bi se moglo promeniti dođe li do nedostatka respiratora, ali dodaju kako starost neće određivati buduće smernice.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track