BORBA SA KORONOM: Rusi na naučnicima uspešno testirali vakcinu, 25 odsto Amerikanaca je ne želi
Ilustracija, Foto: EPA / Joedson Alves

iz minuta u minut

BORBA SA KORONOM: Rusi na naučnicima uspešno testirali vakcinu, 25 odsto Amerikanaca je ne želi

Planeta -

* Korona virusom je zaraženo više od 5.197.000 ljudi, a preminulo je 334.675

* Od korona virusa se oporavilo 2.082.717 ljudi

* Amerika je i dalje najveće žarište. U SAD je obololelo više od 1.620.000 ljudi, a preminulo je više od 96.000

Rusija: Istraživači uspešno testirali vakcinu na sebi

Ruski istraživači koji rade na vakcini protiv korona virusa razvili su imunitet na infekciju nakon što su je proverili na sebi.

Naučnici iz Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalej nisu toliko radili na testiranju koliko su radili na zaštiti kako bi mogli da nastave sa radom, izjavio je direktor tog centra Aleksander Gincburg za Interfaks, preneo je "Mosko tajms".

"Svi su živi, zdravi i srećni", rekao je Gincburg na pitanje da li su imali neželjene efekte. "Svi koji su bili uključeni u razvoj su zaštićeni", naveo je on.

foto: Profimedia, Shutterstock

Gincburg nije rekao koliko je ljudi primilo vakcinu, koja koristi oslabljeni virus da bi isporučila male delove patogena i podstakla imuni odgovor. On je naveo da je vakcinu primio širok spektar onih koji rade na vakcini, predkliničkih istraživaca i tehnologa.

Istraživački centar čeka na rezultate na probama izvršenim na majmunima kako bi tražili dozvolu od Ministarstva zdravlja da počnu kliničke probe na ljudima, istakao je Gincburg.

TANZANIJA: Predsednik tvrdi da je korona pobeđena smagom molitve

Predsednik Tanzanije Džon Magafuli izjavio je da je njegova zemlja uspela da pobedi korona virus snagom molitvi, pošto se broj potvrđenih slučajeva zaraze tim virusom tamo nije menjao tokom tri sedmice.

U toj zemlji od gotovo 60 miliona ljudi, zvaničan broj zaraženih iznosi nešto iznad 500, ali je, kako prenosi "Gardijan", bilo i hapšenja onih koji su kritikovali odnos vlasti prema pandemiji i izražavali zabrinutost zbog širenja zaraze.

Agencija navodi da je, tokom samo jednog dana ovog meseca, po prelasku na teritoriju susedne Kenije, 50 tanzanijskih vozača kamiona bilo pozitivno na testiranju na korona virus.

POBOLJŠANJE U IRANU

Zaraza koronavirusom u većini provincija u Iranu je pod kontrolom, a u toj zemlji u poslednja 24 sata potvrđen je 51 smrtni slučaj izazvan COVID-19. U Iranu je od COVID-19 umrlo 7.300 ljudi

foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

HOLANDIJA: Opala stopa smrtnosti

Stopa smrtnosti u Holandiji bila je prošle sedmice niža od prosečne, saopštio je Zavod za statistiku, dok smrtnost od korona virusa u zemlji opada.

Statistički zavod Holandije naveo je da je bilo 2.850 smrtnih slučajeva u sedmici koja se završila 17. maja, što je za oko 200 manje nego što bi se očekivalo u ovo doba godine

PESKOV JOŠ U BOLNICI

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dalje je u bolnici zbog zaraze koronavirusom.

Njegova supruga Tatjana Navka, kojoj je takođe dijagnostifikovana bolest, već je puštena iz bolnice.

Nedavno je Peskov povodom svoje bolesti izjavio medijima da je „ovaj virus apsolutno krvožedan, ali da lekari već dobro poznaju svoj posao kada je reč o borbi protiv ove infekcije“.

foto: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV / POOL

AUSTRALIJA: Još nema pristajanja kruzera

Australija je produžila zabranu pristajanja kruzera na još tri meseca, do 17. septembra kao odgovor na pandemiju korona virusa. Australijske pogranične službe danas su najavile produženje zabrane koja je na snazi od 27. marta kada je u australijskim vodama bilo 28 brodova za krstarenje.

Krstarenje u australijskim vodama zabranjeno je za sve brodove koji mogu da prevoze više od 100 putnika.

foto: EPA / Dean Lewins

RUSIJA: Više od 326.000 zaraženih

U Rusiji je za poslednja 24 sata registrovano novih 8.894 slučajeva obolelih od korona virusa, a od početka epidemije 326.448.

Od početka epidemije od korona virusa je umrlo 3.249 ljudi. U Moskvi je i dalje najveći broj inficiranih - 158.207, a samo za poslednja 24 sata otkrivena su 2.988 nova slučaja.

foto: EPA / Sergei Chirikov

25 ODSTO AMERIKANACA NE ŽELI DA PRIMI VAKCINU

Četvrtina Amerikanaca jedva ima nameru ili nema uopšte nameru da primi vakcinu protiv korona virusa, zabrinuta zbog rekordnog vremena u kojem se vakcina ispituje i straha od njene bezbednosti.

Dok zdravstveni stručnjaci kažu da je za povratak u normalan život potrebna vakcina da spreči zarazu, ispitivanje ukazuje i na potencijalni problem sa poverenjem u američku administraciju koja je pod kritikama zbog kontradiktornih smernica o bezbednosti tokom pandemije.

foto: EPA / Justin Lane

U BRAZILU VIŠE OD 310.000 ZARAŽENIH

U Brazilu je u četvrtak registrovano rekordnih 1.188 smrtnih slučajeva zbog korona virusa, a zaraženo je još preko 20.000 ljudi, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Broj zaraženih u Brazilu dostigao je 310.087 čime je ova latinoamerička zemlja našla na trećem mestu po broju inficiranih, iza SAD i Rusije, prenosi Rojters

TURSKA: NA AERODROMIMA TESTIRANJE PUTNIKA KOJI NEMAJU TEST

Putnici koji budu doputovali na aerodrome u Turskoj moraće da urade test na korona virusa ako takav test nisu uradili najranije 72 sata pre dolaska, rekao je turski ministar kulture i turizma Mehmet Ersoj.

foto: EPA / Erdem Sahin

"Napravili smo dijagnostičke centre na aerodromima na koje će dolaziti najviše turista. Testiraćemo putnike koji se nisu testirali u poslednja 72 sata,", rekao je Ersoj za TASS.

IZ AUSTRIJE U MAĐARSKU SAMO SA POTVRDOM SA TESTA

Ulazak u Mađarsku iz Austrije biće dozvoljen samo ljudima koji poseduju potvrdu da su bili negativni na testu na korona virus obavljenom u prethodna četiri dana, javlja agencija MTI.

foto: Profimedia

Prema današnjoj odluci mađarske vlade, ako se, međutim, simptomi pojave u roku od 14 danas oboleli će morati u samoizolaciju i da o tome obavesti vlasti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track