DŽORDŽ SOROŠ OPET O KORONI: Deli packe EU, ali je jednu zemlju posebno uzeo u zaštitu! (VIDEO)
Foto: AP

ŠTA REĆI

DŽORDŽ SOROŠ OPET O KORONI: Deli packe EU, ali je jednu zemlju posebno uzeo u zaštitu! (VIDEO)

Planeta -

Američki miljarder i filantrop, mađarskog porekla Džordž Soros ocenio je politiku EU prema Italiji u vreme pandemije Covida-19 kao pogrešnu i nepoštenu.

"Italija je bolesnik Evropske Unije", izjavio je Soros u intervjuju holandskom vodećem dnevnom listu, bliskom liberalima "De Telegraaf" i dodao da EU treba da značajnije pomogne Italiju, ne pozajmicom vec bespovratnom pomoći da bi se oporavila od ekonomskih posledica pandemije.

“Pravila koja je usvojila EU za pomoc državama u vanrednoj situaciji zbog pandemije koronavirusa favorizuju Nemačku, a posebno je nepošteno prema Italiji, koja je već najslabija karika u EU a sada je i najtežže pogođena koronavirusom”, navodi Soroš.

Ova njegova ideja nije nova, podseća italijaska štampa, ali je važna jer Soroš poruku šalje preko intervjua dnevnom listu Holandije, zemlje koja se oštro protivi u okviru EU bespovratnoj pomoći Italiji.

Dzordž Soroš je, kako piše štampa, rekao da je zabrinut za Italiju jer se lider desničarske partije “Lega” Mateo Salvini trudi da ubedi Italijane kako je dobro da Italija napusti Evropsku Uniju.

“Srećom popularnost Salvinija je smanjena od kako nije na vlasti, ali njegove ideje ponovo dobijaju na značaju”, ocenio je Soroš.

On je skrenuo pažnju da je važno da druge zemlje clanice EU ne slede primer Engleske koja je napustila Uniju, i ocenio da je “Italija najevropska od svih zemalja članica EU, te da Italijani više veruju Briselu nego svojoj vladi”.

Dzordž Soroš je kritikovao ne samo sadasnju poziciju EU prema Italji (odugovlačenje da odobri bespovratnu pomoc za rešavanje posledica pandemije) vec i pogrešnu politiku Brisela prema migrantskoj krizi kada je “Italija ostavljena da se sama da se bori sa velikim talasom migranata na svojim granicama 2015 godine”.

Američko-mađarski milijarder Džordž Soroš je “neprijatelj broj jedan” za veliki deo evropske desnice, među kojima su vođa italijanske desničarske partije “Lega” Mateo Salvini i mađarski premijer Viktor Orban.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track