NEOBIČNA POSLEDICA PANDEMIJE: Na ulicama metropola nema turista! Stanovnici osećaju kao da su gradovi ponovo njihovi
Foto: EPA/KOEN VAN WEEL, EPA/Alejandro Garcia, AP/Cecilia Fabiano

čudno

NEOBIČNA POSLEDICA PANDEMIJE: Na ulicama metropola nema turista! Stanovnici osećaju kao da su gradovi ponovo njihovi

Planeta -

Olakšanje - Stanovnici gradova poput Rima, Amsterdama i Barselone uživaju u tome što trenutno nema gužve na svakom ćošku

Pandemija koronavirusa uzdrmala je ceo svet, ali je ubedljivo najviše pogođen turistički sektor - granice su zatvorene, hoteli ne rade, novi aranžmani se ne prodaju...

Ispred zgrade

Međutim, u svem tom haosu dogodilo se nešto neočekivano - građani mnogih evropskih gradova, omiljenih turističkih destinacija, poput Amsterdama, Rima ili Barselone, odahnuli su jer njihovim ulicama više ne šetaju ogromne grupe znatiželjnika s foto-aparatima.

foto: EPA/KOEN VAN WEEL

Amsterdam je jedan od najpopularnijih gradova u Evropi, pa nije ni čudo što su se njegovi stanovnici često žalili zbog najezde turista na čuvenu Četvrt crvenih fenjera i izloge s prostitutkama, kao i kofi-šopove u kojima se prodaje marihuana. Međutim, zbog korone je broj turista preko noći smanjen na nulu.

"Ovo je divno. Živim ovde u Valenu (Četvrt crvenih fenjera, prim. aut.) već pet godina i tek sad sam počeo da upoznajem komšije. Nisam ni znao da ih imam. Utapali su se u gomile posetilaca. Sada je sunčano, ljudi iznose stolice i sede ispred zgrade. Družimo se i zajedno provodimo vreme. Imam osećaj kao da je grad ponovo naš", ispričala je za sajt Travveler.com.au Šarlote Shenk, žiteljka Amsterdama.

foto: EPA/Alejandro Garcia

Kako kaže, „ulice su ponovo njihove“ i mnogi u tom gradu se nadaju da će, uprkos gubitku prihoda od turizma, ovo dovesti do stalnog smanjenja gužvi. Slična je situacija i u Barseloni.

"Prošao sam pored Sagrade Familije i bilo je samo četvoro ljudi, sve policajci. I, naravno, bez turista. Sad možemo da uživamo u čistom vazduhu, tišini, miru... Svemu na šta ovde nismo navikli. Nedostaju nam neke stvari, ali je grad sad bolji, čistiji, bezbedniji i tiši", kaže za Gardijan Pere Marine, stanovnik Barselone.

rim  italija 10 miliona  turista godišnje
rim italija 10 miliona turista godišnjefoto: AP/Cecilia Fabiano

Večni grad

Slična je situacija i u Rimu, Večnom gradu, koji godišnje posećuje oko 10 miliona ljudi.

"Radim pored Koloseuma i navikao sam da se svakog dana probijam kroz gužvu samo kako bih stigao do stanice metroa. Sada nikog nema. Prvo mi je bilo čudno, bizarno, ali sam brzo počeo da uživam u tom novom, lepom iskustvu. Rim je živi muzej i privilegija je imati ga samo za sebe", ispričao je za Njujork tajms Đanluka Boskolo, veb-dizajner.

Kurir.rs/ Andrija Ivanović Foto: EPA/KOEN VAN WEEL, EPA/Alejandro Garcia, AP/Cecilia Fabiano

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track