POLETANJE OTKAZANO U POSLEDNJEM ČASU: NASA i Spejs X su trebali da pošalju astronaute u orbitu, loše vreme sve odložilo
Foto: Printscreen Youtube/ NASA

promena plana

POLETANJE OTKAZANO U POSLEDNJEM ČASU: NASA i Spejs X su trebali da pošalju astronaute u orbitu, loše vreme sve odložilo

Planeta -

Spejs iks, privatna kompanija multimilijardera Ilona Maska, trebala je večeras sa Floride da lansira dvojicu Amerikanaca u orbitu, što bi bio prvi let NASA-inih astronauta s američkog tla nakon devet godina.

Spejs X tako je mogao da postane prva privatna firma koja je lansirala ljude u svemir. Bilo je planirano da raketa Falkon 9 poleti iz Svemirskog centra Kenedi u 22 sata i 33 minuta.

Trebao je to biti početak 19 sati dugog leta astronauta Daga Harlija i Boba Benkena u novoj kapsuli Crew Dragon (Kru Dregon) prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Lansiranje je otkazano 15 minuta pre poletanja zbog loših vremenskih slova, a novi pokušaj biće 30. maja.

NASA je lansiranje prenosila uživo na svom Jutjub kanalu, a pre lansiranja emitovala je i program vezan uz poletanje.

Poletanje koje je trebalo da prati ceo svet

Radi se o poletanju koje je istorijsko i koje prate ljudi širom sveta. Osim na Jutjub kanalu NASA-e na kojem se sve prati u detalje, NASA sve ključne korake objavljuje i na svom Tviter nalogu.

NASA danas detaljno prati dan astronauta koji kreću u svemir, pa su objavili čak i kako su započeli jutro i šta su doručkovali.

Dvojica astronauta mahala su okupljenim medijima kada su krenuli ka automobilu Tesla, koji ih je odvezao do rakete za lansiranje. Tesla je takođe u vlasništvu Ilona Maska. Tamo su se pozdravili sa suprugama i decom.

Na kraju su se pripremili i smestili za poletanje do kojeg bi trebalo doći u 22:23 sati, ako vreme ne poremeti planove.

Let dug 19 sati

Ovo je trebao da bude početak 19 sati dugog leta astronauta Daga Harlija i Boba Benkena u novoj kapsuli Crew Dragon (Kru Dregon) prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Meteorolozi su najavljivali da su šanse za guste oblake nad istočnom Floridom 50 odsto. Pošto je došlo do odlaganja lansiranja, novo lansiranje je planirano za subotu ujutro.

Astronauti su trebali da polete sa iste platforme s koje je 2011. u svemir otišao posljednji NASA-in šatl kojim je upravljao Harli.

U Kejp Kanaveralu bi trebali da budu predsednik Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens.

Uspešna misija bila bi ostvarenje glavnog NASA-inog cilja, odnosno kako je to formulisao šef agencije Džim Brajdenstajn, ponovno slanje u svemir "američkih astronauta na američkoj raketi sa američkog tla".

Američki astronauti su u poslednjih devet godina kretali u orbitu na ruskoj raketi Sojuz.

Kurir.rs/Index.hr/Hina

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track