MINEAPOLIS GORI, BES SE ŠIRI AMERIKOM! Demonstranti pale i razbijaju sve što im padne pod ruku! STIGLA NACIONALNA GARDA!
Foto: Profimedia

revolt na ulicama

MINEAPOLIS GORI, BES SE ŠIRI AMERIKOM! Demonstranti pale i razbijaju sve što im padne pod ruku! STIGLA NACIONALNA GARDA!

Planeta -

U Mineapolisu već treći dan zaredom održali su se protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji su prerasli u nemire praćene nasiljem, podmetanjem požara i krađama.

U međuvremenu je predsednik Donald Tramp objavio na Tviteru da je Nacionalna garda stigla u Mineapolis.

Flojd je preminuo nakon policijske intervencije, tokom koje mu je jedan od policajaca držao koleno na vratu, zbog čega se žalio da ne može da diše. Snimak nemilog događaja je isplivao u javnost, a četvorica policajaca koja su učestvovala u incidentu su otpuštena s posla i protiv njih nije pokrenut krivični postupak.

foto: Profimedia

U Mineapolisu je u međuvremenu proglašeno vanredno stanje, a protesti su se proširili na Čikago, Los Anđeles i Memfis i još dva američka grada.

Epicentar novih protesta bila je oblast u blizini Treće policijske stanice.

Sa zgrade policijske zgrade ispaljeni su suzavac i gumeni meci, ali su se demonstranti kasnije ponovo okupili i direktno napali objekat. Demonstranti su se kasnije popeli na krov. Kako piše CNN, potom su zapalili zgradu policije.

Zapaljeni su i jedan automobil i najmanje dve druge zgrade u blizini, a drugu noć zaredom opljačkana je obližnja radnja "Target".

Vatrogasna brigada objavila je da je prethodne noći zapaljeno 16 objekata.

foto: Profimedia

Nekoliko ulica u naselju Longfelou u Mineapolisu je ozbiljno oštećeno, a neredi su izbili i u drugim delovima grada.

Neke prodavnice u gradu i njegovim predgrađima su se rano zatvorile, u strahu od novih nereda.

Na hiljade ljudi na ulicama uzivikivalo je parole "Ne mogu da dišem", jedne od poslednjih reči koje je izgovorio Flojd pre smrti. Takođe, mogli su da se čuju pogrdne reči upućene američkom predsedniku.

Iako su policijske snage bile udaljene dva bloka, nisu bile aktivne kao prve dve noći tokom protesta i samo su posmatrali kako su demonstranti zapalili Treću policijsku stanicu.

foto: Profimedia

Nakon što su zapalili policijsku stanicu, demonstranti su protestovali ispred zapaljenog objekta.

Flojd je umro u ponedeljak - tokom policijskog privođenja. Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije, koji prikazuje policajca - belca - kako kleči osumnjičenom muškarcu - crncu - na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track