NEMA MIRA U AMERICI Ministar odbrane se predomislio: Vojska ostaje na ulicama Vašingtona! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/ALBA VIGARAY

opasno

NEMA MIRA U AMERICI Ministar odbrane se predomislio: Vojska ostaje na ulicama Vašingtona! (VIDEO)

Planeta -

Više desetina hiljada ljudi ponovo se okupilo u sredu na ulicama SAD protestujući, mahom mirno, zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda nakon policijskog privođenja u Mineapolisu.

ESPER I MATIS o Trampu: On je 1. predsednik koji otvoreno deli narod

Sadašnji sekretar za odbranu Mark Esper i bivši Džejms Matis odlučno su kritikovali predsednika Donalda Trampa zbog načina na koji rukovodi krizom u SAD i protestima.

Esper je juče kategorički uskratio podršku Trampovoj inicijativi da se donese ukaz o pobuni kojim bi se regularnim jedinicame američke vojske naredilo razmeštanje po američkim gradovima.

foto: AP / Richard Drew

Na Trampovu pretnju vojskom slično je reagovao i Esperov prethodnik na čelu Pentagona Matis koji je rekao da je "ljut i zapanjen" ponašanjem svog nekadašnjeg šefa.

"Donald Tramp je prvi američki predsednik u mom životu koji ne nastoji da ujedini američki narod, čak se ni ne pretvara da pokušava da nas ujedini. Umesto toga, on pokušava da nas podeli", ocenio je Matis.

Ministar odbrane promnenio mišljenje: Vojska ostaje u Vašingtonu

Američki ministar naglo je poništio raniju odluku Pentagona da iz Vašingtona pošalje nekoliko stotina vojnika kući, usled porasta tenzija sa Belom kućom oko vojnog odgovora na proteste.

foto: AP / Evan Vucci

Vojni sekretar Rajan Mekarti rekao je za AP da je u sredu dobio obaveštenje o naredbi Pentagona da se oko 200 pripadnika 82. vazduhoplovne jedinice za hitno reagovanje pošalje kući, a nekoliko sati kasnije obavešten je da je Esper promenio tu odluku.

Mekarti je rekao da je saznao za promenu odluke nakon sastanka Espera u Beloj kući, i nakon razgovora koje je imao unutar Pengatona.

Nije poznato da li se Esper sreo sa predsednikom Donaldom Trampom, navodi AP.

Mekarti kaže da veruje da je on odlučio da promeni svoju odluku kako bi osigurao da postoji dovoljno velika podrške vojske u slučaju bilo kakvim problema tokom protesta.

Odluka da vojnici ostanu u regionu usedila je u vreme kada lideri Pentagona nastavljaju da insistiraju da ne žele da koriste snage kao bi ugušili proteste.

Ranije u sredu, Esper je rekao da ne podržava raspoređivanje vojske radi gašenja protesta koji već osam dana traju u SAD zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom privođenja.

U Njujorku povređena 2 policajca

Jedan policajac upucan je nešto pre ponoći u Bruklinu, dok je drugi zadobio povrede oštrim predmetom, saopštila je policija, mada nije jasno da li je napad povezan sa protestima koji se održavaju zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda.

Policija je saopštila da su oba ranjena policajca odvezena u bolnicu i da verovatno nisu životno ugrožena, prenosi AP.

Rojters navodi da je na mestu gde su oni povređeni uhapšena jedna osoba.

Još jedan policajac zadobio je povredu ruke.Do pucnjave je došlo nešto pre ponoći u Bruklinu. Za sada nisu poznati detalji toga šta je dovelo do pucnjave.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio krenuo je ka bolnici kako bi obišao policajce, rekao je portparol.

Policijski čas nije sprečio okupljanja

Mnogi su izašli na ulice uprkos tome što je u nekoliko gradova na snazi policijski čas, koji uveden nakon što je došlo do nasilja i pljački u nekim okruzima u ponedeljak, prenosi BBC.

foto: AP / Chris Granger / The Advocate

U Vašingtonu je hiljade demonstranata protestovao uz povike: "Čije su ulice?" i "Bez pravde nema mira". Građani su donosili vodu i grickalice demonstrantima u protestnoj šetnji, među kojima je bilo i dece.

Nadomak Bele kuće veliki broj demonstranata protestovao je mirno.

Pojedini su u okolini Bele kuće blokirali ulice i povicima pokušali da izazovu reakciju snaga bezbednosti, ali su pripadnici Nacionalne garde ostali nepomični.

Skup u sredu uveče obezbeđivali su vojna policija i pripadnici više federalnih agencija.

Neimenovani bezbednosni zvaničnik izjavio je da je bilo angažovano više od 2.200 pripadnika Nacionalne garde na ulicama Vašingtona.

Napravili su prsten oko Lafajet parka, koji se nalazi preko puta Bele kuće, dok su vojna vozila bila parkirana u okolnim ulicama blokriajući prilaze.

foto: AP / Marcio Jose Sanchez

U Njujorku su se građani okupili u Vašingtonskom parku odakle su otpočeli protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

U Bostonu je protestna povorka prošla pored sedišta lokalne vlasti države Masačusets.

U Los Anđelesu, do demonstranata je tokom mirnog protesta na Sanset Bulevaru stigla informacija o pooštravanju optužnice protiv Dereka Čovina, prvooptuženog za smrt Džordža Flojda, ali i da će biti gonjena trojica njegovih kolega.

Flojd je preminuo pošto je Čovin, jedan od policajaca koji ga je privodio, kolenom pritiskao njegov vrat dok se nalazio na zemlji.

Trojica policajaca koja su učestvovala u incidentu - Tomas Lejn, Aleksandar Kueng i Tou Tao - optuženi su za saučesništvo u ubistvu drugog stepena, prema sudskim dokumentima, u koje je uvid imao i Glas Amerike.

Kurir.rs/Tanjug Foto:EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track