Kastro naslednik Baraka Obame
Foto: BETA

Sledeći predsednik

Kastro naslednik Baraka Obame

Planeta -
Gradonačelnik San Antonija, poreklom Meksikanac, dobio visoku funkciju u Demokratskoj stranci i mogao bi da bude prvi Latinoamerikanac na čelu SAD već 2016.

NJUJORK - Posle crnca, Latinoamerikanac.Demokrata poreklom iz Meksika Hulijan Kastro (37) mogao bi da nasledi Baraka Obamu 2016. i tako postane prvi Latinoamerikanac na čelu SAD, tvrde analitičari. Gradonačelnik San Antonija prvi je Hispanoamerikanac koji je izabran za glavnog govornika na Nacionalnoj konvenciji demokrata, koja će se održati u septembru, pred predsedničke izbore, a to je bio i Obama 2004.Kastro je najmlađi gradonačelnik jednog od 50 najboljih gradova u Americi i na tu funkciju je drugi put izabran 2011. sa 82,9 odsto glasova. Završio je prava na Stenfordu, a našao se i na Tajmsovoj listi 40 najuspešnijih Amerikanaca mlađih od 40 godina. Njega i brata blizanca Hoakina, kandidata za kongresmena države Teksas, podigla je samohrana majka Rozi, liderka radikalne meksičko-američke grupe Raza unida, koja se borila za ljudska prava 70-ih godina.Kad mu je u utorak poverena visoka funkcija, Kastro je u svom govoru pred demokratama odigrao na istu kartu kao i Obama 2004, naglasivši da je Amerika zemlja mogućnosti u kojoj vrednoća i naporan rad uvek bivaju nagrađeni. Pre ovoga bio je kopredsedavajući u Obaminoj predsedničkoj kampanji 2008. i kažu da je bio veoma vešt za govornicom.On će se pridružiti prvoj dami SAD Mišel Obami na bini 4. septembra, prve noći demokratske konvencije.Analitičari kažu da se Barak Obama, koji trenutno ima jednaku podršku za izbor za predsednika kao i njegov protivkandidat, republikanac Mit Romni, nada da će mu Hulijan Kastro doneti neophodne glasove Hispanoamerikanaca, uz čiju će pomoć dobiti drugi mandat na čelu SAD.

Barak Obama
Barak Obama

Republikanci imaju KubancaLatinoamerikanac poreklom s Kube i senator Floride Marko Rubio najverovatnije će odigrati glavnu ulogu u kampanji republikanskog kandidata za predsednika SAD Mita Romnija. On bi mogao da bude oponent Hulijanu Kastru na narednim izborima za lidera SAD 2016.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track