POSLE PROHUJALO SA VIHOROM, HAJDE DA ZABRANIMO TOMA I DŽERIJA! Licemerje koje neće sakriti rasizam u Americi!
Foto: Profimedia

otvorena pandorina kutija

POSLE PROHUJALO SA VIHOROM, HAJDE DA ZABRANIMO TOMA I DŽERIJA! Licemerje koje neće sakriti rasizam u Americi!

Planeta -

"Kad god politička korektnost prestane da razlikuje stvarnost od fikcije i počne da se meša u umetnost, svetu preti pandemija još opasnija od COVID-19", prokomentarisala je priznata češka filmska kritičarka Mirka Spačilova.

Ona je ovo izjavila povodom odluke HBO Maks da sa svoje platforme na neodređeno vreme skloni film "Prohujalo sa vihorom", opisujući ovaj čin kao čisto licemerje.

"Američki građanski rat ne iskrivljuje istoriju filma, već uglavnom predstavlja pozadinu ljubavne priče Skarlet O'Hara i Ret Batlera", ukazuje Spačilova, a prenosi Rmx.news.

Naime, film "Prohujalo s vihorom" skinut je s programa HBO Maks nakon zahteva da se ukloni zbog toga što prikazuje "etničke i rasne predrasude koje su tada bile pogrešne, a i danas su".

Rečeno je da će film biti vraćen na tu platformu, ali nije precizirano kada, uz opasku da će to uključiti i diskusiju o njegovom istorijskom kontekstu.

Radnja filma se dešava tokom i posle Američkog građanskog rata i već dugo je na meti kritika zbog toga što prikazuje ropstvo.

Zasnovan na romanu Margaret Mičel, u filmu se pojavljuju robovi koji su, čini se, zadovoljni svojim statusom i koji ostaju odani svojim bivšim vlasnicima i nakon ukidanja ropstva.

"Prohujalo s vihorom" je, inače, dobio 10 Oskara i do danas je film sa najvećom zaradom svih vremena, a Hati Mekdaniel je postala prva crna glumica koja je nominovana i osvojila Oskara za svoju ulogu sluškinje Mami.

LICEMERJE KOJE NEĆE SAKRITI NIČIJI RASIZAM

Mnogi podržavaju ovaj potez HBO, smatrajući da je, kako je to Spačilova navela "politički korektno."

Ali zašto se zaustaviti ovde, zašto sada stati, ako je to način da se borimo protiv neljudskosti i rasizma kao jednog od njenih prikaza.

Zašto se ne pokrene peticija za zabranu Toma i Džerija?

Kako zašto?

Pa Tomova gazdarica je crnkinja, prikazana samo dokle joj sežu čarape ili do ruba suknje. Jedino što ume je da viče i da povremeno mlatne metlom Toma po glavi.

Hajde da zabranimo to "gnusno" animirano ostvarenje koje promoviše da su crnci, u ovom slučaju crnkinje, takvi, i kako, očigledno nisu dostojni ni da ih nacrtaju do kraja nego im u crtaću promiču samo noge.

Ali zašto stati i ovde. Hajde da budemo licemeri do kraja.

Zašto ne bismo u ime izvinjenja zabranili svaki film u kome ima rasizma, nasilja, policijske i bilo kakve druge brutalnosti.

Ić ićemo redom, pa dokle stignemo.

- Ali ovo je po po istinitom događaju! Nema veze - cenzuriši.

- Ali ne afirmiše rasizam već samo pokazuje kakve su okolnosti bile nekad! Nema veze - cenzuriši.

- Ali ovo je samo crtani film od pre 50 godina! Nema veze - cenzuriši.

Kažite kad možemo da stanemo, jer nam ponestaje materijala za cenzuru.

PROMAŠENA PONTA

Nijednom crncu ovaj potez sa filmom "Prohujalo sa vihorom" neće olakšati život u svet u kome i dalje kao korov niče rasizam. Negde više, negde manje.

Nikakva zabrana umetničkog dela ne može da amortizuje ružnu stvarnost u kojoj se ljudi diskriminišu po osnovu vere, nacije, boje kože...

Ne treba ovom svetu više političke korektnosti već malo više pameti. Pameti koja će nam omogućiti da shvatimo gde leži koren problema.

A on nije u filmu, knjizi, na platnu...

On je skoro uvek u nama, u nekom od nas. I taj problem se ne rešava spaljivanjem knjiga, cepanjem slika i zabranom filmova... Rešava se težim putem. Sazrevanjem, obrazovanjem, shvatanjem različitosti kao vrline a ne kao mane... A to je dug proces.

Ipak sve je bolje od pukog cenzorskog reza.

Jer, kao što reče Spačilova s početka teksta:

"Kad god politička korektnost... počne da se meša u umetnost, svetu preti pandemija još opasnija od COVID-19."

Kurir.rs/P.L.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track